Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Prinsesstårta - princeznin dort

Prinsesstårta je jeden z nejoblíbenějších dortů ve Švédsku. Piškotový korpus s jahodovou marmeládou, pudinkovým krémem, kopcem šlehačky a to všechno překryté zeleným marcipánem s růží na vršku. Dnes už jej seženete třeba i v růžové variaci, ale zelená je prostě klasika.
Dort je pojmenován po švédských princeznách, jejichž učitelka Jenny Åkerström dort vymyslela, v původním znění se jmenoval jen Zelený dort, ale princezny jím byly tak nadšené, že se název změnil na dnešní Princeznin dort. Recept vyšel poprvé v knize Prinsessornas nya kokbok v roce 1948 a od té doby je pořád oblíbený.
Nebudu vám nic nalhávat, vytvořit toto dílko je pořádná piplačka a člověk se u toho i zapotí. Ale kdybyste věděli, jak moc dobrý potom je...

Fotky pocházejí z nádherné kavárny Café Limtorget ve švédském Lidköpingu, která vypadá jako domeček pro panenky.

Prinsesstårta

Korpus

  • 4 vejce
  • 160 g cukru krystal
  • 80 g hladké mouky
  • 80 g bramborového škrobu
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Krém

  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 5 plátků želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  •  
  • 6 lžic jahodové marmelády
  • 300 ml 40% smetany ke šlehání
  •  
  • 400 g marcipánu
  • Zelená potravinářská barva
  • Červená potravinářská barva
  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů. Vyšlehejte vejce s cukrem do bíla, trvá to asi 5 minut, a pak ručně přimíchejte všechny ostatní ingredience. Čím opatrněji budete míchat, tím vyšší korpus bude. Těsto nalejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23 cm. Pečte asi 40 minut.
  2. Až je dort upečený, připravte si krém (ne dříve, jinak krém ztuhne a můžete ho vyhodit). V hrnci smíchejte smetanu, mléko, žloutky, cukr a bramborový škrob. Zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Poté odstavte.
  3. Plátky želatiny připravte podle návodu a vložte do hrnce skrémem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Vložte hrnec do nádoby se studenou vodou, aby se ochladil, občas zamíchejte. Nakonec vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem do pevné šlehačky a přimíchejte do krému.
  4. Rozkrojte dort na tři části. Horní část by měla být jen asi 1 cm silná. Vezměte kulatou bočnici dortové formu, postavte ji na podnos, na kterém budete dort servírovat a vložte do ní spodní část korpusu. Potřete ji polovinou marmelády a poté větší polovinou krému. Přiklopte střední částí korpusu. Potřete zbytkem marmelády a krému a přiklopte horní částí korpusu. Dejte dort na 15 minut do lednice. Poté odstraňte bočnici. Vyšlehejte šlehačku a nakupte ji na dort, aby vytvořila kopeček. Tenkou vrstvou šlehačky potřete i zbytek dortu, aby na něm držela marcipánová vrstva.
  5. Část marcipánu nechte stranou. Zbytek obarvěte nazeleno. Z marcipánu vyválejte plát tenký asi 1 mm (nejlépe vyválí mezi dvěma archy pečícího papíru, takto se vám nikam nepřilepí) a opatrně jím překryjte dort. Přečuhující okraje odřízněte. Odložený kousek marcipánu obarvěte načerveno a vytvořte zněj růži, kterou umístěte na vrchol dortu. Vložte do lednice a nechejte chladit alespoň 2 hodiny.

Tip: Pokud chcete, aby byl marcipán na dortu hladký, navlhčete si prsty vodou a opatrně přejíždějte po záhybech, za chvíli se ztratí. Ale zase to s vodou nepřežeňte, aby se marcipán nezačal rozpouštět.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku