Dort je pojmenován po švédských princeznách, jejichž učitelka Jenny Åkerström dort vymyslela, v původním znění se jmenoval jen Zelený dort, ale princezny jím byly tak nadšené, že se název změnil na dnešní Princeznin dort. Recept vyšel poprvé v knize Prinsessornas nya kokbok v roce 1948 a od té doby je pořád oblíbený.
Nebudu vám nic nalhávat, vytvořit toto dílko je pořádná piplačka a člověk se u toho i zapotí. Ale kdybyste věděli, jak moc dobrý potom je...
Fotky pocházejí z nádherné kavárny Café Limtorget ve švédském Lidköpingu, která vypadá jako domeček pro panenky.
Tip: Pokud chcete, aby byl marcipán na dortu hladký, navlhčete si prsty vodou a opatrně přejíždějte po záhybech, za chvíli se ztratí. Ale zase to s vodou nepřežeňte, aby se marcipán nezačal rozpouštět.
Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.
Pojďme se potkatJsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.
Chci vědět více