Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Piškotový dort z posledních jahod

Dort z posledních letošních jahod, které ještě rostly u dědy. Poslední kousek léta.

Piškotový dort z posledních jahod

Korpus

  • 5 vajec
  • 200g hladké mouky
  • 200g třtinového cukru
  • 1 lžička prdopeče
  • Trocha vody
  • Špetka soli
  • 100g jahod

Náplň mezi korpusy

  • Velký bílý smetanový jogurt
  • 100g jahod

Poleva

  • 2 15% zakysané smetany
  1. Bílý jogurt dejte do plátýnka a to do cedníku a nechte několik hodin vykapat vodu.
  2. 5 bílků šlehejte se špetkou soli a lžící ledové vody, až sníh mírně zhoustne, přidejte ½ cukru a vyšlehejte tuhý sníh (špičky musí zůstat stát).
  3. Žloutky a zbylý cukr šlehejte přesně 4 minuty.
  4. Mezitím si dejte vařit vodu, pak přilejte 5 lžic do žloutkové směsi a šlehejte ještě minutu.
  5. Smíchejte mouku sprdopečem a ruční metličkou do mouky postupně oparně zašlehávejte ½ žloutků, ½ bílků, žloutky a bílky(tady se vám možná vtěstě vytvoří malinké hrudky, ale nebojte, vdortu nic cítit nebude). Nakonec jemně vmíchejte jahody nakrájené na kousky.
  6. Dno formy vyložte pečícím papírem (není potřeba formu vymazávat, piškot zní krásně dostanete), nalejte těsto a dejte péct asi na hodinu při 150 – 160 stupních.
  7. Mezitím, co se piškot peče, dohromady rozmichujte jahody a jogurt a ještě chvíli vraťte do lednice.
  8. Až dort vychladne, překrojte jej na půl a potřete jogurtem.
  9. Zvenku dort potřete zakysanou smetanou a ještě na hodinu dejte vychladit.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku