Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Piškotový dort s mascarpone

Dort už jsme snědli, za víkend a ve dvou. Což je docela slušný výkon, myslím.

Jestli chcete mít dort ťip ťop, nejdřív si přečtěte článek o tom, jak upéct dokonalý dort. Jsou to rady ozkoušené na mou vlastní kůži.

Piškotový dort s mascarpone

Piškotový korpus

  • 4 vajíčka
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukru krystal
  • 1 lžička propeče /PRášku DO PEčiva/
  • trocha vody
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu
  1. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a lžící ledové vody do polotuha. Až sníh zhoustne, přidejte 1/2 cukru a vyšlehejte tuhý sníh (špičky musí zůstat stát).
  2. Žloutky a zbylý cukr šlehejte 4 minuty.
  3. Mezitím si dejte vařit vodu, pak přilejte 5 lžic do žloutkové směsi a šlehejte ještě minutu. Nakonec přimíchejte citronovou kůru.
  4. Smíchejte mouku s prdopečem. Do žloutkové směsi vsypte třetinu mouky a zamíchejte. Přidejte 1/3 bílků a pomalu vmíchejte, aby bílky neztratily svůj objem. Přidejte další třetinu mouky a pak zas třetinu bílků, zbytek mouky a bílků a vymíchejte krásně vláčné těsto.
  5. Dno formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Boky formy potřete máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby převyšoval formu o osm centimetrů. Díky máslu papír k formě přilne a nebude se odchlipovat.
  6. Těsto nalejte do formy a dejte péct asi na hodinu při 150 - 160 stupních. Troubu za nic na světě neotevírejte během pečení, piškot by se nemusel nafouknout, nebo by se uprostřed propadl. Nakonec vyzkoušejte špilkem, jestli je propečený. Vytáhněte z trouby a nechejte chvíli vychladnout, pak vyklopte z formy na mřížku, dort překlopte a nechejte vychladnout.

Krém

  • 400 g mascarpone
  • 200 g plnotučného tvarohu
  • cukr moučka podle chuti
  • 50 g čokolády na ozdobu
  1. Smíchejte cukr a tvaroh a mixujte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte mascarpone a mixujte jen krátce, dokud není krém hladký. Umístěte na chvíli do lednice.
  2. Dort rozřízněte na tři vrstvy. Mezi každou vrstvu natřete část krému. Dejte na chvíli do lednice, aby vše ztuhlo.
  3. Dort potřete krémem z mascarpone, nejdříve jen tenkou vrstvou, která zachytí případné drobečky, a potom zbytkem krému. Uhlaďte nožem, posypejte nasekanou čokoládou a nechejte ještě nějakou dobu v lednici. Dort je nejlepší den poté.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku