Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Perníčkový dort s brusinkovou marmeládou

Blíží se Vánoce, a protože k nim patří vůně skořice, upekla jsem perníčkový dort s kyselkavou brusinkovou marmeládou, který mi letos přijde jako vhodná alternativa k vánočnímu cukroví.

Dort není moc sladký, protože příliš mnoho cukru podle mě vždycky zakryje ostatní chutě. Proto jsem krém i brusinkovou marmeládu osladila jsem minimálně. Brusinky jsou navíc mírně nahořklé a kyselé a se sladkým korpusem tak velmi dobře kontrastují.

Pokud se vám dort líbí, ale nejste si jistí, že by se vám povedl, přečtěte si nejdřív článek o tom, jak upéct dokonalý dort.

Dort jsem fotila na překrásném ručně dělaném talířiHNST.LY, který je momentálně mým nejoblíbenějším kouskem nádobí.

Perníčkový dort s brusinkovou marmeládou

Korpus

  • 100 g másla
  • 180 g třtinového cukru
  • 5 vajec v pokojové teplotě
  • 180 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
  • kůra a šťáva z 1 bio pomeranče

Brusinková marmeláda

  • 150 g čerstvých brusinek
  • 50 g třtinového cukru
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Krém

  • 300 g Lučiny
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka

Na ozdobu

  • 50 g čerstvých brusinek
  • 30 g cukru krupice
  • pár větviček tymiánu
  • zrníčka z granátového jablka
  1. Korpus. Máslo nechejte rozpustit a pak mírně vychladnout.
  2. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud celá směs nevypadá jako našlehaná pěna.
  3. Přidejte mouku prosátou s pečicím práškem, solí a kořením a také pomerančovou kůru a šťávu. Vypracujte hladké těsto.
  4. Těsto nalijte do formy o průměru 20 cm, jejíž dno jste vyložili pečicím papírem. Pečte asi 50 minut na 160 stupňů. Po upečení nechejte korpus vychladnout.
  5. Marmeláda. Do hrnce dejte brusinky, cukr a vodu a vařte asi dvacet minut, dokud není ovoce rozvařené.
  6. V hrnku smíchejte 1 lžíci škrobu s troškou vody, rozmíchejte a přilijte do hrnce. Vařte ještě asi minutu, dokud marmeláda nezhoustne. Nechejte ji v lednici vychladit, sem tam promíchejte.
  7. Krém. Lučinu, cukr a mascarpone vyšlehejte do hladkého krému.
  8. Skládání dortu. Vychladlý korpus rozřízněte na tři díly. Spodní část potřete třetinou krému a polovinou marmelády, přiklopte a postup zopakujte s prostřední části korpusu. Přiklopte hodní částí a rozetřete na ni zbylý krém.
  9. Uhlaďte okraje a dort dozdobte. Brusinky namočte do vody a pak je obalte v cukru. Spolu s větvičkami tymiánu a granátovými zrníčky naskládejte na dort.
  10. Dort nechejte vychladit v lednici ideálně až do druhého dne, všechny chutě se tak lépe propojí.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku