Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Pálené (odpalované) těsto

Na páleném (odpalovaném) těstě, ze kterého se pečou věnečky, větrníky, eclairs… vlastně není nic komplikovaného. Pokud jste ho nikdy nezkoušeli, chápu vaše obavy, ale jakmile si ho jednou uděláte doma, uvidíte, že je velmi jednoduché.

Budete potřebovat větší hrnec, vařečku, cukrářský sáček s hladkou trubičkou a průměru asi 1 cm a kvalitní (ideálně stolní) mixér.

Pálené (odpalované) těsto

  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krystal
  • špetka soli
  • 3 vejce, lehce rozšlehaná
  • 100 g plátků mandlí
  • 1 vejce na potření těsta

Postup

  • Do většího hrnce dejte máslo a 200 ml vody. Nechejte máslo rozpustit a poté směs přiveďte k varu.
  • Odstavte a do hrnce přisypejte mouku, cukr a sůl a míchejte. Z těsta se vytvoří jakási hustá pasta. Na nízké teplotě těsto míchejte, dokud se z něj nezformuje koule. Trvá to asi 5 minut. V této fázi se těsto tzv. odpaluje (opéká), odtud jeho název.
  • Kouli z těsta dejte do kuchyňského mixéru a protínačkou mixujte na nejnižší rychlost, dokud těsto nebude jen příjemně teplé na dotek. V této chvíli bude vypadat jako halušky.
  • Vejce lehce prošlehejte vidličkou.
  • Do vlažného těsta po troškách přidávejte vejce, dokud se nevytvoří hladké a elastické těsto.
  • Plech na pečení vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • Cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru asi 1 cm naplňte těstem a na plechu jím udělejte požadované tvary – věnec, eclairs, choux, věnečky… Nechávejte mezi nimi větší rozestupy, protože těsto se pořádně nafoukne.
  • V horkovzdušné troubě pečte cca 20 minut na 180 stupňů, pak snižte teplotu na 160 a dopékejte, dokud těsto není nafouknuté a zlatavé (doporučuji se pak spíš orientovat podle konkrétního receptu). Troubu prvních dvacet minut neotvírejte, nebo těsto spadne. Ideálně troubu otevřete až ve chvíli, když je korpus upečený.
  • Pokud pečete větrníky nebo věnečky, doba pečení se může zkrátit. Menší kousky těsta se rychleji propečou. V mém případě jsem pekla Paris Brest asi 25 minut na 180 a pak 30 - 45 minut na 160.
  • Po upečení korpus nechejte asi minutu, dvě vychladnout a pak na něj poklepejte – musí znít dutě. Jinak ho ještě na chvíli vraťte do trouby.
  • Upečený korpus nechejte vychladnout na mřížce a ze stran do něj ostrým nožíkem nebo ostrou špejlí udělejte čtyři malé dírky, aby mohl unikat vzduch.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku