Ovesné sušenky se skořicí

Ovesné sušenky, tyuž nějak tak patří k podzimu. Nejsou téměř vůbec sladké, takže si podle chuti můžete přidat cukr, ale mně moc chutnají i takto. Rodina, u které jsem, téměř nejí sladké během týdne, tak abych jim tu nekazila morálku.

Opět si vemte k ruce odměrky z Ikea, protože váhu jsem tu nikde neobjevila. Ještě jedna zvláštnost se týká místního másla - je totiž lehce slané, naše normální neslané máslo tu sice taky mají, ale prakticky se vůbec nepoužívá, ze slaného se i peče, ale vůbec byste to na chuti nepoznali.

Ovesné sušenky se skořicí (cca 40 ks)

  • 4 dl ovesných vloček
  • 4 dl celozrné/ špaldové mouky
  • 2 dl másla
  • 2 -3 lžíce medu
  • 2 větší vajíčka
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička prdopeče
  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Smíchejte ovesné vločky, mouku a kypřicí prášek. V hrnci rozpusťte máslo s medem a pak tuto směs přidejte k suchým surovinám. Přidejte vejce a pořádně zamíchejte. Nakonec přisypejte koření a zpracujte jakousi lepivou směs.
  3. Vezměte si dva kusy pečicího papíru a mezi ně dejte onu hmotu. Válečkem na těsto vyválejte placku o tloušťce půl centimetru a vykrajujte kolečka o průměru 3 cm.
  4. Přemístěte kolečka na dva plechy vyložené papírem na pečení a ve vyhřáté troubě pečte cca 10 minut anebo dokud sušenky nezhnědnou. Před jakoukoli manipulací je nechte chvíli vychladnou, jinak by se mohly rozpadnout.
  5. Výsledné sušenky ještě můžete lehce poprášit skořicí.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika