Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Ořechový dort s hruškami a karamelovým krémem

Naše maminka má narozeniny v prosinci a jako každý rok, zakazuje mi cokoli péct, prý kdo by to pořád jedl. A tak jí narozeninový dort peču jindy, když jednou za čas přijedu domů. Přijela jsem domů v únoru, kdy mám narozeniny i já, a tak je půlka dortu je pro ni a druhá pro mě.

Tenhle dort trochu trvá, jak už to tak dorty dělávají. Karamel si musíte uvařit den dopředu, potřebuje nějakou dobu v lednici, aby trochu ztuhl a dostal správnou konzistenci. Stejně tak si den dopředu můžete uvařit hruškový kompot a upéct korpus.

Další den už to všechno jen poskládáte dohromady a nachystáte krém. A zase dort necháte přes noc být, aby do sebe nasákly všechny chutě. Tento krok odležení nepřeskakujte, sami jsme to zkoušeli a je v tom obrovský rozdíl.

Ořechový dort s hruškami a karamelovým krémem

Korpus

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 2 lžičky prdopeče
  • 50 g vlašských ořechů

Hruškový kompot

  • 3 hrušky
  • 100 ml vody
  • 50 g cukru
  • 1 a půl lžíce bramborového škrobu

Karamel

  • 150 g cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání

Karamelový krém

  • 150 g másla
  • 135 ml karamelu
  •  
  • vlašské ořechy na ozdobu

Den 1

  1. Karamel. V hrnci s tlustými stěnami si uvařte karamel. Na malém ohni rozpouštějte cukr a snažte se ho moc nemíchat, jinak vytvoříte hrudky cukru, které už se nerozpustí. Mezitím ohřejte smetanu, aby byla velmi horká. Až je cukr zlatavý, stáhněte z ohně, vezměte metličku a začněte šlehat. Pomalu po troškách přilévejte smetanu a pořádně míchejte. Zpočátku do bude docela velká chemická reakce, ale ono se to srovná.
    Vyvarujte se toho lét do vřelého cukru studenou smetanu, začalo by to prskat a mohli byste se opařit. A taková spálenina roztaveným cukrem...au.
  2. Hruškový kompot. Hrušky omyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Dejte vařit vodu s cukrem a až bude vřít, přidejte hrušky a pomalu vařte, sam tam zamíchejte. Až budou hrušky uvařené, smíchejte škrob s trochou vody a po částech přilévejte k hruškám, pořád míchejte. Odstavte z plotny a nechejte vychladnout.
    Pokud je v hruškách málo tekutiny anebo je smět příliš hustá, klidně přidejte další vodu.
  3. Korpus. Dortovou formu o průměru 18 nebo 20 cm vyložte pečicím papírem, dno i boky formy. Troubu předehřejte na 180 stupňů tak, aby hřála shora i zdola.
  4. Vyšlehejte máslo s cukrem do krémova, po jednom pak zašlehávejte vejce. Přidejte mouku smíchanou s prdopečem a ořechy namleté najemno. Všechno pořádně smíchejte a nalejte do formy a povrch uhlaďte.
  5. Pečte asi hodinu, vyzkoušejte špejlí, jestli už je těsto upečené. Nechejte chvíli vychladnout a pak dort přemístěte na mřížku. Pokud se dort nahoře vyboulil, obraťte ho spodní částí nahoru a nechejte ho tak vychladnout, on se trochu srovná.

Den 2

  1. Korpus rozkrojte na tři stejně široké díly.
  2. Vezměte spodní část a rovnoměrně na ni rozdělte polovinu hruškového kompotu. Polejte asi dvěmi lžícemi karamelu, přiklopte nejhornějším patrem dortu, aby vyboulená část byla dole a rovná nahoře. Rozdělte druhou půlku hrušek a další dvě lžíce karamelu. Dejte na chvíli do lednice.
  3. Máslový krém. Máslo nechejte stát v pokojové teplotě a poté vyšlehejte dobíla. Přidejte karamel a vyšlehejte do hladkého krému.
    Pokud se vám krém srazí, dá se napravit dalším máslem, které do něj zašleháte.
  4. Dort pokryjte tenkou vrstvičkou krému, která zahladí všechny nerovnosti a zachytí případné drobečky. Dejte na 10 minut do lednice a poté dort pokryjte zbylým krémem. Uhlaďte nožem a ozdobte ořechy.
  5. Nechejte přes noc v lednici a další den se do něj pusťte!

Píšu kuchařku o švédském pečení

Na HitHitu jsme vybrali potřebnou částku a tak vyjde na konci září 2018!

Dovedět se více

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Každou středu Vám ode mě přijde mail s novým receptem.

Devceuplotny