Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Ořechový dort s hruškami a karamelovým krémem

Naše maminka má narozeniny v prosinci a jako každý rok, zakazuje mi cokoli péct, prý kdo by to pořád jedl. A tak jí narozeninový dort peču jindy, když jednou za čas přijedu domů. Přijela jsem domů v únoru, kdy mám narozeniny i já, a tak je půlka dortu je pro ni a druhá pro mě.

Tenhle dort trochu trvá, jak už to tak dorty dělávají. Karamel si musíte uvařit den dopředu, potřebuje nějakou dobu v lednici, aby trochu ztuhl a dostal správnou konzistenci. Stejně tak si den dopředu můžete uvařit hruškový kompot a upéct korpus.

Další den už to všechno jen poskládáte dohromady a nachystáte krém. A zase dort necháte přes noc být, aby do sebe nasákly všechny chutě. Tento krok odležení nepřeskakujte, sami jsme to zkoušeli a je v tom obrovský rozdíl.

Ořechový dort s hruškami a karamelovým krémem

Korpus

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 2 lžičky prdopeče
  • 50 g vlašských ořechů

Hruškový kompot

  • 3 hrušky
  • 100 ml vody
  • 50 g cukru
  • 1 a půl lžíce bramborového škrobu

Karamel

  • 150 g cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání

Karamelový krém

  • 150 g másla
  • 135 ml karamelu
  •  
  • vlašské ořechy na ozdobu

Den 1

  1. Karamel. V hrnci s tlustými stěnami si uvařte karamel. Na malém ohni rozpouštějte cukr a snažte se ho moc nemíchat, jinak vytvoříte hrudky cukru, které už se nerozpustí. Mezitím ohřejte smetanu, aby byla velmi horká. Až je cukr zlatavý, stáhněte z ohně, vezměte metličku a začněte šlehat. Pomalu po troškách přilévejte smetanu a pořádně míchejte. Zpočátku do bude docela velká chemická reakce, ale ono se to srovná.
    Vyvarujte se toho lét do vřelého cukru studenou smetanu, začalo by to prskat a mohli byste se opařit. A taková spálenina roztaveným cukrem...au.
  2. Hruškový kompot. Hrušky omyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Dejte vařit vodu s cukrem a až bude vřít, přidejte hrušky a pomalu vařte, sam tam zamíchejte. Až budou hrušky uvařené, smíchejte škrob s trochou vody a po částech přilévejte k hruškám, pořád míchejte. Odstavte z plotny a nechejte vychladnout.
    Pokud je v hruškách málo tekutiny anebo je smět příliš hustá, klidně přidejte další vodu.
  3. Korpus. Dortovou formu o průměru 18 nebo 20 cm vyložte pečicím papírem, dno i boky formy. Troubu předehřejte na 180 stupňů tak, aby hřála shora i zdola.
  4. Vyšlehejte máslo s cukrem do krémova, po jednom pak zašlehávejte vejce. Přidejte mouku smíchanou s prdopečem a ořechy namleté najemno. Všechno pořádně smíchejte a nalejte do formy a povrch uhlaďte.
  5. Pečte asi hodinu, vyzkoušejte špejlí, jestli už je těsto upečené. Nechejte chvíli vychladnout a pak dort přemístěte na mřížku. Pokud se dort nahoře vyboulil, obraťte ho spodní částí nahoru a nechejte ho tak vychladnout, on se trochu srovná.

Den 2

  1. Korpus rozkrojte na tři stejně široké díly.
  2. Vezměte spodní část a rovnoměrně na ni rozdělte polovinu hruškového kompotu. Polejte asi dvěmi lžícemi karamelu, přiklopte nejhornějším patrem dortu, aby vyboulená část byla dole a rovná nahoře. Rozdělte druhou půlku hrušek a další dvě lžíce karamelu. Dejte na chvíli do lednice.
  3. Máslový krém. Máslo nechejte stát v pokojové teplotě a poté vyšlehejte dobíla. Přidejte karamel a vyšlehejte do hladkého krému.
    Pokud se vám krém srazí, dá se napravit dalším máslem, které do něj zašleháte.
  4. Dort pokryjte tenkou vrstvičkou krému, která zahladí všechny nerovnosti a zachytí případné drobečky. Dejte na 10 minut do lednice a poté dort pokryjte zbylým krémem. Uhlaďte nožem a ozdobte ořechy.
  5. Nechejte přes noc v lednici a další den se do něj pusťte!

Píšu kuchařku o švédském pečení

Podpoř její vydání na HitHitu a získej ji za zvýhodněnou cenu!

Chci podpořit kuchařku

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Každou středu Vám ode mě přijde mail s novým receptem.

Devceuplotny