Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Ořechový chleba z kvasnic

Už dlouho jsem vlastní chleba nepekla a začalo mi to chybět. Se dvěma dětmi teď mnoho času nemám, a tak jsem vytvořila recept na moc dobrý a hlavně rychle hotový pšenično-žitný ořechový chleba z kvasnic.

Recept je na dva menší bochníčky, kvůli jednomu se většinou ani nevyplatí rozpalovat troubu, protože chleba se u nás doma jí nevídanou rychlostí. Z těsta můžete upéct také jeden větší bochník, tím pádem se prodlouží doba pečení.

Ořechy můžete vynechat nebo vyměnit za jiná semínka podle vlastní chuti, mně moc chutná i verze s lískovými oříšky. 

Ořechový chleba z kvasnic

na 2 menší bochníčky

  • 25 g kvasnic
  • 500 ml vlažné vody
  • 320 g hladké pšeničné mouky
  • 320 g žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 60 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů (předem je můžete trochu opéct v troubě, aby se rozvoněly)
  • 1 lžíce celého máku (můžete vynechat)
  1. Do velké mísy rozdrobte kvasnice a rozmíchejte je ve vodě. 
  2. Přidejte obě mouky, sůl a ořechy a vypracujte těsto. Nemusíte ho nijak dlouho hníst, stačí mu chvilička.
  3. Nechejte asi hodinu kynout pod utěrkou, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Troubu předehřejte na 220° C a vložte do ní plech, na kterém budete chleby péct. Je důležité, aby byl plech horký, tím pádem udělá krásnou vypečenou kůrku i na spodní straně chleba.
  5. Těsto rozdělte na dvě části, každou uplácejte do tvaru bochníku a nechejte kynout dalších 30-45 minut. 
  6. Až jsou bochánky nakynuté, povrch každého z nich lehce nařízněte, aby vám při pečení nepraskl.
  7. Na horký plech dejte arch pečicího papíru, na něj bochníčky chleba a rychle zpět do trouby. V této chvíli většinou na dno trouby vyliju něco málo vody, aby se vytvořila pára a chleby lépe vyskočily.
  8. Pečte 40-50 minut dozlatova, podle toho, jak rychle vaše trouba peče. Chleby musí být zlatavé na povrchu a duté na poklep. Před jídlem je nechejte úplně vychladnout.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina Lund, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak osm let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko. Cukrářka a autorka FIKY, sladké švédské kuchařky.

Chci vědět více
Devceuplotny