Dnešní recept je moje verze kynutých šneků pro dospělé. Potkává se v nich chuť vlašských ořechů, kardamomu, javorového sirupu a překvapivě i hodně soli – a právě ten kontrast chutí je dělá neodolatelnými. Jsou sladcí, ale zároveň i trochu slaní. Vláční a na na vršku křupaví. Podle mě jsou prostě a jednoduše skvělí.
Ořechoví šneci s kardamomem, polevou z krémového sýra s javorovým sirupem a vlašáky v cukrové krustě
na formu 25 x 18 cm (9 šneků)
Těsto
- 165 ml plnotučného mléka
- 12 g kvasnic
- 45 g změklého másla
- 55 g krupicového cukru
- velká špetka soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého kardamomu
- 130 g hladké mouky
- 130 g hladké špaldové mouky
Ořechová náplň
- 80 g vlašských ořechů
- 50 g krupicového cukru
- 60 g másla
- 1 lžička čerstvě mletého kardamomu
Poleva z krémového sýra
- 50 g změklého másla
- 150 g krémového sýra (použila jsem Lučinu) v pokojové teplotě
- 3 lžíce javorového sirupu
Ořechy v cukrové krustě
- 30 g krupicového cukru
- 30 ml vody
- 100 g vlašských ořechů
- velká špetka vločkové maldonské soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého kardamomu
Těsto
- Formu vyložte pečicím papírem a odložte stranou.
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné.
- Kvasnice rozdrobte do větší mísy, přelijte mlékem a nechejte 5 minut stát. Pak rozmíchejte dohladka.
- Přidejte máslo, cukr, sůl, kardamom a promíchejte.
- Přisypejte oba druhy mouky a zpracujte těsto. Měli byste ho hníst alespoň 5 minut, aby bylo hladké a elastické. Pokud těsto příliš lepí, přidejte k němu ještě trochu mouky.
- Těsto zpracujte do podoby bochánku, posypejte ho moukou, vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechejte 20 minut odpočívat. V mezičase si připravte náplň.
Ořechová náplň
- Ořechy vložte do mixéru a rozmixujte je do podoby mouky.
- Vsypejte je do misky, přidejte k nim cukr, máslo, kardamom a vidličkou všechno propracujte.
Tvarování šneků
- Na pomoučené pracovní lince vyválejte čtverec o délce strany přibližně 38 cm. Natřete na něj náplň a zarolujte do rolády.
- Centimetr u okraje můžete z každé rolády odkrojit, aby byly konce rovné, ale není to nutné.
- Roládu rozkrájejte na 9 kousků, každý bude mít přibližně 4 cm na výšku.
- Šneky skládejte do formy a nechejte mezi nimi větší rozestupy, ještě nakynou.
- Formu zakryjte utěrkou, aby šneci na povrchu neosychali, a nechejte je kynout 60-90 minut podle toho, jak máte doma teplo. V zimě budou kynout pomaleji, v létě rychleji.
- Když jsou šneci nakynutí a téměř vyplnili mezery ve formě, rozehřejte troubu na 180 °C, program na ohřev shora/zdola.
- Formu vložte do spodní třetiny trouby a pečte 20–25 minut podle toho, jak silně vaše trouba peče. Měli by být zlataví na povrchu a také zespoda.
- Upečené šneky nechejte zcela vychladnout. Pilovitým nožíkem šneky ve formě rozkrájejte na jednotlivé kousky, díky tomu se vám pak budou dobře nabírat.
Poleva z krémového sýra
Všechny ingredience promíchejte dohladka a polevou potřete povrch šneků.
Ořechy v cukrové krustě
- Do hrnce dejte cukr, vodu a promíchejte. Při mírné teplotě vařte asi 5 minut, ale nemíchejte. Cílem je, aby se všechen cukr rozpustil.
- Jakmile cukrový sirup zhoustne, vsypejte do něj ořechy, sůl, kardamom a promíchejte. V této chvíli se kolem ořechů začnou tvořit cukrové krystalky. Míchejte, aby byly ořechy pořádně obalené.
- Ořechy vysypejte na arch pečicího papíru a nechejte vychladnout. Část ořechů nechejte vcelku na ozdobu, ostatní nahrubo nasekejte a posypejte jimi šneky.
- Hotové šneky snězte týž den, to jsou nejlepší. Pokud je nezvládnete všechny sníst, uchovejte je v krabičce v lednici do druhého dne.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!