Ořechoví šneci s kardamomem, polevou z krémového sýra a vlašáky v cukrové krustě

V kategorii:

Dnešní recept je moje verze kynutých šneků pro dospělé. Potkává se v nich chuť vlašských ořechů, kardamomu, javorového sirupu a překvapivě i hodně soli – a právě ten kontrast chutí je dělá neodolatelnými. Jsou sladcí, ale zároveň i trochu slaní. Vláční a na na vršku křupaví. Podle mě jsou prostě a jednoduše skvělí.

Šneky jsem připravovala ve spolupráci se skvělými surovinami ze Světa plodů. Vlašáky totiž všichni chceme krásné, ideálně celé půlky – a právě takové vlašské ořechy ve Světě plodů seženete. Budou ideální i ke zdobení vánočního cukroví, tak si pro ně pojďte!

Pár poznámek před pečením

  • Šneky jsem pekla ve formě 25 x 18 cm. 
  • Podle mého receptu budete mít asi 9 šneků. Recept však můžete zdvojnásobit. 
  • Semínka kardamomu v hmoždíři rozdrťte těsně před pečením, jeho chuť bude mnohem výraznější.
  • V receptu uvádím změklé máslo – co tím mám na mysli? Máslo, které je o něco měkčí než to v pokojové teplotě, ale ještě ne tekuté. Většinou máslo v pokojové teplotě vložím na pár sekund do mikrovlnky, aby ještě trochu povolilo a mělo příjemně roztíratelnou strukturu.

Ořechoví šneci s kardamomem, polevou z krémového sýra s javorovým sirupem a vlašáky v cukrové krustě

na formu 25 x 18 cm (9 šneků)

Těsto

  • 165 ml plnotučného mléka
  • 12 g kvasnic
  • 45 g změklého másla
  • 55 g krupicového cukru
  • velká špetka soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého kardamomu
  • 130 g hladké mouky
  • 130 g hladké špaldové mouky

Ořechová náplň

  • 80 g vlašských ořechů
  • 50 g krupicového cukru
  • 60 g másla
  • 1 lžička čerstvě mletého kardamomu

Poleva z krémového sýra

  • 50 g změklého másla
  • 150 g krémového sýra (použila jsem Lučinu) v pokojové teplotě
  • 3 lžíce javorového sirupu

Ořechy v cukrové krustě

  • 30 g krupicového cukru
  • 30 ml vody
  • 100 g vlašských ořechů
  • velká špetka vločkové maldonské soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého kardamomu

Těsto

  1. Formu vyložte pečicím papírem a odložte stranou.
  2. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné.
  3. Kvasnice rozdrobte do větší mísy, přelijte mlékem a nechejte 5 minut stát. Pak rozmíchejte dohladka.
  4. Přidejte máslo, cukr, sůl, kardamom a promíchejte.
  5. Přisypejte oba druhy mouky a zpracujte těsto. Měli byste ho hníst alespoň 5 minut, aby bylo hladké a elastické. Pokud těsto příliš lepí, přidejte k němu ještě trochu mouky. 
  6. Těsto zpracujte do podoby bochánku, posypejte ho moukou, vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechejte 20 minut odpočívat. V mezičase si připravte náplň.

Ořechová náplň

  1. Ořechy vložte do mixéru a rozmixujte je do podoby mouky.
  2. Vsypejte je do misky, přidejte k nim cukr, máslo, kardamom a vidličkou všechno propracujte. 

Tvarování šneků

  1. Na pomoučené pracovní lince vyválejte čtverec o délce strany přibližně 38 cm. Natřete na něj náplň a zarolujte do rolády. 
  2. Centimetr u okraje můžete z každé rolády odkrojit, aby byly konce rovné, ale není to nutné.
  3. Roládu rozkrájejte na 9 kousků, každý bude mít přibližně 4 cm na výšku.
  4. Šneky skládejte do formy a nechejte mezi nimi větší rozestupy, ještě nakynou.
  5. Formu zakryjte utěrkou, aby šneci na povrchu neosychali, a nechejte je kynout 60-90 minut podle toho, jak máte doma teplo. V zimě budou kynout pomaleji, v létě rychleji.
  6. Když jsou šneci nakynutí a téměř vyplnili mezery ve formě, rozehřejte troubu na 180 °C, program na ohřev shora/zdola. 
  7. Formu vložte do spodní třetiny trouby a pečte 20–25 minut podle toho, jak silně vaše trouba peče. Měli by být zlataví na povrchu a také zespoda.
  8. Upečené šneky nechejte zcela vychladnout. Pilovitým nožíkem šneky ve formě rozkrájejte na jednotlivé kousky, díky tomu se vám pak budou dobře nabírat.

Poleva z krémového sýra

Všechny ingredience promíchejte dohladka a polevou potřete povrch šneků.

Ořechy v cukrové krustě

  1. Do hrnce dejte cukr, vodu a promíchejte. Při mírné teplotě vařte asi 5 minut, ale nemíchejte. Cílem je, aby se všechen cukr rozpustil. 
  2. Jakmile cukrový sirup zhoustne, vsypejte do něj ořechy, sůl, kardamom a promíchejte. V této chvíli se kolem ořechů začnou tvořit cukrové krystalky. Míchejte, aby byly ořechy pořádně obalené.
  3. Ořechy vysypejte na arch pečicího papíru a nechejte vychladnout. Část ořechů nechejte vcelku na ozdobu, ostatní nahrubo nasekejte a posypejte jimi šneky.
  4. Hotové šneky snězte týž den, to jsou nejlepší. Pokud je nezvládnete všechny sníst, uchovejte je v krabičce v lednici do druhého dne.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!

Kuchařka Kynuté těsto

Provede vás pečením kynutého těsta od začátku do konce. V kuchařce najdete patnáct mých oblíbených receptů.

Koupit kuchařku Kynuté těsto