Ořechová granola s kurkumou

Doma mám velkou zavařovačku plnou křupavé granoly plné oříšků a voňavé po kurkumě. Vždycky si jí udělám pořádnou zásobu, ale stejně u mě doma dlouho nevydrží. Tak je dobrá.

Kurkumu do granoly přidávám kvůli její zajímavé chuti (a nemusíte se bát, že by granola pak připomínala kari), kvůli žluté barvě, kterou granola získá a také kvůli blahodárným účinkům kurkumy samotné. Působí jako prevence při spoustě nemocí.

Pokud kurkumu nemáte nebo ji nechcete použít, bude granola moc dobrá i bez ní. Můžete ji nahradit třeba stejným množstvím mleté skořice.

Ořechová granola s kurkumou

  • 150 g ovesných vloček
  • 80 g vlašských ořechů
  • 80 g mandlí
  • 30 g para ořechů
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 10 g lněného semínka
  • 50 g kokosového cukru
  • ½ - 1 lžička mleté kurkumy (podle chuti)
  • špetka soli
  • 75 ml slunečnicového oleje
  • 75 ml vody
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  1. Troubu předehřejte na 160 stupňů.
  2. Vlašské ořechy, mandle a para ořechy nahrubo nasekejte. Spolu s ostatními suchými přísadami dejte do misky a promíchejte.
  3. V jiné misce smíchejte olej, vodu a vanilkový extrakt. Přidejte k suchým surovinám a smíchejte.
  4. Plech vyložte archem pečicího papíru, na něj rovnoměrně rozprostřete granolu a dejte péct na 30 - 40 minut nebo dokud nebude granola zlatavá. Během pečení alespoň dvakrát promíchejte.
  5. Servírujte s mlékem, Skyrem, oříškovým máslem a nakrájenou hruškou.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika