Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Obláčkový čokoládový koláč s pomeranči a fialkami

Hm, co asi upeču, říkala jsem si tak včerejšího večera. Prošla jsem všechny časopisy, co mi doma ležely, a hledala jsem a hledala. Našla jsem tady ten krásný koláč v Apetitu a už jsme ho stačili půlku sníst.

Čokoláda je nejdůležitějším stavebním kamenem, takže použijte tu nejlepší, kterou můžete. Nemusí být ani příliš sladká, moje oblíbená je okolo 70 %, ta je taková příjemně hořkosladká.

Obláčkový čokoládový koláč s pomeranči

  • 125 g másla
  • 250 g kvalitní vysokoprocentní čokolády
  • 6 vajec (2 nechejte vcelku a 4 rozdělte na žloutky a bílky)
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • jemně nastrouhaná kůra ze dvou bio pomerančů
  • 250 ml 33 % smetany ke šlehání
  • 2 lžičky cukru moučka
  • ½ lžičky kakaa na posypání
  • květy fialek na ozdobu
  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem, dno i boky formy.
  2. Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
  3. V další misce rozpusťte čokoládu.
  4. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, přidejte 100 g cukru a vyšlehejte tuhý sníh. Špičky by z metliček měly jen pomalu padat.
  5. 2 celá vejce a 4 žloutky rozšlehejte s 50 g cukru a postupně přidávejte čokoládu a máslo. Bude to taková hodně tekutá směs. Přidejte kakao a pomerančovou kůru a opět zašlehejte.
  6. Ručně a po částech do směsi přimíchávejte bílky, až je těsto jednolité a jakoby nadýchané.
  7. Přelejte do formy a pečte asi 35 – 40 minut, dort bude v tu chvíli nafouknutý, popraskaný a uprostřed se bude ještě třepat jako želé. Zkušební špejle nebude ještě úplně čistá, měly by na ní uplívat vlhké kousky těsta.
  8. Vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout. A nelekejte se, protože dort se úplně propadne do sebe a jen na okrajích zůstane vysoký.
  9. Smetanu vyšlehejte s cukrem do tuha. Dvěma lžícemi vytvořte tvar obláčků a opatrně poklaďte na dort. Poprašte kakaem a ozdobte fialkami.
  10. Před podáváním dejte alespoň na dvě hodiny do lednice.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku