Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Nepečený jogurtový cheesecake s mangem

Mám pro vás recept na neuvěřitelně variabilní nepečený jogurtový cheesecake, který v nastávajících vedrech jistě využijete. Jogurt dodává celému cheesecaku svěžest a pak už není nic jednoduššího, než vybrat to správné ovoce na přeliv. Až budou meruňky, použijte je, stejně dobře bude ke koláči pasovat rebarbora, jahody nebo třeba švestky se skořicí. Jednoduché a moc dobré!

Jaké sušenky mám použít na korpus?

Tady se nabízí široká škála možností. Jako první vás nejspíš napadlou Bebe sušenky, které mají neutrální chuť, ale také docela dost různých éček a stabilizátorů. U Bebe sušenek platí poměr 200 g sušenek na 100 g másla.

Skořicové sušenky Lotus jsou další možností, ale v tom případě bych mango vyměnila za jiné ovoce, třeba maliny. Na 200 g sušenek Lotus postačí 70 g másla.

Já jsem použila svoje domácí mandlové sušenky, které na mě čekaly v mražáku - občas se mi prostě recept nepovede úplně podle mých představ a pak nezbývá, než sladké zamrazit a dát mu druhou šanci v jiném receptu. Korpusy na cheesecakes jsou na tuhle recyklaci idelání.

A jestli chcete korpus udělat úplně bez lepku, sáhněte po libovolném druhu ořechů (neutrální jsou například mandle). Na 1 korpus potřebujete 250 g mletých ořechů a 80 g másla.

A co ovocný přeliv?

V receptu používám mangové pyré. Tohle pyré je docela husté, proto na uvedené množství 220 g postačí 1 plátek želatiny. Pokud budete vyrábět pyré z jiného ovoce (hlavně to lesní je dost řídké), použijte jen 125 - 150 g pyré na 1 plátek želatiny a vynechejte citronovou šťávu. Jinak hrozí, že přeliv neztuhne.

A nakonec jeden tip - pokud nechcete dělat celý cheesecake, jednoduše korpus vynechejte, krém nalijte do skleniček a nechejte ztuhnout jako takovou zdravější a svěžější panna cottu (v tom případě postačí 3 a půl plátku želatiny).

Nepečený jogurtový cheesecake s mangem

Korpus

  • 200 g sušenek
  • cca 100 g rozpuštěného másla

Krém

  • 400 g hustého řeckého jogurtu (obsah tuhu alespoň 8%)
  • 250 g tučného vaničkového tvarohu
  • 70 ml medu nebo javorového sirupu (nebo víc podle chuti)
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 4 a půl plátku želatiny

Přeliv

  • 1 zralé mango
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • med na doslazení (pokud je potřeba)
  • 1 plátek želatiny
  1. Dortovou formu o průměru 22 - 24 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky formy), aby šel ztuhlý cheesecake dobře vyjmout.
  2. Sušenky na korpus rozemelte v mixéru najemno, smíchejte s rozpuštěným máslem a natlačte na dno formy. Nechejte v lednici ztuhnout.
  3. Mezitím v míse šlehejte řecký jogurt, tvaroh, med a vanilku do hladkého krému, trvá to asi minutku, dvě.
  4. Plátky želatiny namočte do misky se studenou vodou a nechejte 5 minut nabobtnat. Smetanu dejte do hrnce a ohřívejte na nějakých 60 stupňů (nesmí vařit).
  5. Do ohřáté smetany vložte nabobtnanou želatinu a rozmíchejte ji. Smetanu nyní nalijte do jogurtového základu a rychle promíchejte.
  6. Náplň nalijte do formy a několikrát s formou bouchněte o kuchyňskou linku - tím dostanete pryč všechny vzduchové bublinky a urovnáte povrch koláče. Případně povrch uhlaďte stěrkou.
  7. Cheesecake nechejte v lednici ztuhnout asi 3 - 5 hodin.
  8. Mango oloupejte a tyčovým mixérem ho spolu s citronovou šťávou rozmixujte na hladké pyré. 220 g pyré nechejte na přeliv koláče a zbytek můžete sníst.
  9. Plátek želatiny namočte na 5 minut do studené vody. Mezitím si v menším hrnci ohřejte pár lžic vody a následně v nich rozmíchejte plátek želatiny. 
  10. Želatinu vmíchejte do mangového pyré a přelijte přes cheesecake. Koláč nechejte další dvě hodiny ztuhnout v lednici a pak ho můžete ozdobit bylinkami, kytičkami nebo ovocem. 
  11. Před servírováním odstraňte bočnici. Cheesecake krájejte ostrým tenkým nožem a před každým řezem nůž očistěte.

Píšu kuchařku o švédském pečení

Podpoř její vydání na HitHitu a získej ji za zvýhodněnou cenu!

Chci podpořit kuchařku

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Každou středu Vám ode mě přijde mail s novým receptem.

Devceuplotny