Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Mini pavlovy s banány a karamelem

Lehoučké a křehké pavlovy jsou jako stvořené pro jakoukoli slavnostní příležitost. Já jsem je tedy upekla jen tak, protože jsem na ně měla velikánskou chuť (a pak jsem zvládla sníst skoro dvě na posezení). Pavlovy jsou křupavé  na povrchu a vláčné uvnitř, takové moje malé pavlovové nebe.

Doporučuji pavlovu dokončit vždy až před servírováním. Korpusy na pavlovy vám několik dní vydrží ve vzduchotěsné krabičce, ale opatrně s nimi, jsou křehoučké. Přebytečnou karamelovou omáčku uchovávejte v lednici a pokud se vám zdá moc tuhá, za stálého míchání ji lehce přihřejte v hrnci.

Mini pavlovy s banány a karamelem

6 ks

Pavlovy

  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru

Karamelová omáčka

  • 50 g cukru krupice 
  • 20 ml vody
  • 30 g másla
  • 50 ml smetany ke šlehání

K servírování

  • 300 ml 40% smetany ke šlehání

Na dokončení

  • 2 zralé banány
  • bylinky nebo kytičky na ozdobu
  1. Troubu předehřejte na 150 stupňů. Plech na pečení vyložte archem pečicího papíru.
  2. Bílky dejte do čisté misky (nejlépe kovové) a se špetkou soli šlehejte do polotuha. Pak začněte po částech přisypávat cukr a šlehejte, dokud se všechny krystalky nerozpustí a bílky nejsou pevné (špičky musí stát). Trvá to asi 10 minut.
  3. Bílkový sníh rozdělte na plechu na 6 hromádek a trochu je zploštěte. Pečte nějakých 45 minut, aby byl povrch pavlov křupavý a dutý na poklep. Nechejte vychladnout.
  4. Karamelová omáčka. Do hrnce dejte cukr s vodou a za mírného pobublávání vařte, dokud karamel nezezlátne. Pozor, ať se nepřipálí a hlavně ho během vaření, prosím, nemíchejte! Jinak vzniknout hrudky, kterých už se nezbavíte.
  5. Mezitím, co se cukr vaří, nakrájejte máslo na malé kousky a smetanu si odměřte do hrníčku. Až je karamel zlatý, hrnec odstavte, přidejte máslo a rozmíchejte. Hrnec vraťte na plotnu s opravdu nízkou teplotou, přilijte smetanu (pozor, prská a bublá, tak ať se nespálíte) a rozmíchejte. Jakmile se všechny ingredience spojí, hrnec odstavte a nechejte vychladnout. Sem tam můžete promíchat. A pokud tam ty hrudky přecijen máte, přeceďte ještě horký karamel přes kovové sítko.
  6. Smetanu vyšlehejte do tuha a ozdobte jí každou z pavlov. Banány nakrájejte na kolečka, navrstvěte na šlehačku, pokapejte vychladlou karamelovou omáčku a podle libosti dozdobte kytičkami nebo bylinkami. Hotovo a můžete servírovat!

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku