Medová granola

Domácí granola je vždycky nejlepší, dáte si do ní přesně to, co máte nejraději. Ta moje voní po medu, oříšcích a kokosu. Aneb jak prohlásila moje švédská maminka: ,,Lepší jsem v životě nejedla."

Medová granola

  • 6 dl ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 dl vody
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 1/2 dl nasekaných lískových oříšků
  • 1 dl slunečnicových semínek
  • 1 dl rozinek
  • 1 dl kokosu
  • 1 lžíce lněného semínka
  1. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Lískové oříšky a dýňová semínka vsypte na plech a nechejte v troubě trochu opéct, ale pozor, aby se oříšky nespálily, jsou hotové, když začnou nádherně vonět. Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout.
  2. Smíchejte ovesné vločky, skořici, vodu, med a olej a pořádně promíchejte. Pečte 15- 20 minut a několikrát během pečení promíchejte. Vločky by opět neměly být připálené, jen dozlatova opečené.
  3. Horké vločky promíchejte s oříšky a zbylými ingrediencemi a nechejte vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobce.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny