Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Loupáčky

Loupáčky mám moc ráda. Jenže ne všude se dají koupit vláčné a křupavé. A tak jsem si těch dobroučkých upekla pořádnou zásobu a až mě přepadne loupáčková chuť, nebude o ně nouze.

Loupáčky uchovávám v mražáku, pořádně je zabalím do igelitového sáčku a pak je vždycky jednoduše nechám rozmrazit. A aby to nebyla jen bílá mouka, přidala jsem do nich i část mouky pohankové. Pokud ji nemáte, jednoduše použijte stejné množství hladké mouky.

Loupáčky s pohankovou moukou

(12 ks)

  • 230 ml plnotučného mléka
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g čerstvých nebo 10 g sušených kvasnic
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • bílky na potření
  • 2 lžíce máku na posypání
  1. Mléko ohřejte na 37˚ (teplota lidského těla), odstavte a vmíchejte kvasnice, cukr a lžíci hladké mouky. Dobře promíchejte a nechejte 15 minut stát na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
  2. V míse smíchejte všechny přísady včetně kvásku, dokud nevznikne krásně hladké těsto.
  3. Těsto rozdělte na dvě stejně velké části, z každé vytvarujte bochánek a nechejte pod utěrkou půl hodiny kynout.
  4. Z každého bochánku vyválejte placku o průměru 25 cm a rozkrájejte ji na 6 dílů. Každý kousek stočte do tvaru rohlíčku.
  5. Takto připravené loupáčky dejte na dva plechy s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a opět nechejte kynout, tentokrát 40 minut.
  6. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  7. Vykynuté loupáčky potřete bílkem a posypejte mákem.
  8. Vložte do vyhřáté trouby a po chviličce (cca po jedné minutě) stáhněte teplotu na 155˚ – 160˚ a pečte asi 10 – 12 minut, dokud loupáčky nezezlátnou.
  9. Před snězením je nechejte vychladnout.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku