Loupáčky

Loupáčky mám moc ráda. Jenže ne všude se dají koupit vláčné a křupavé. A tak jsem si těch dobroučkých upekla pořádnou zásobu a až mě přepadne loupáčková chuť, nebude o ně nouze.

Loupáčky uchovávám v mražáku, pořádně je zabalím do igelitového sáčku a pak je vždycky jednoduše nechám rozmrazit. A aby to nebyla jen bílá mouka, přidala jsem do nich i část mouky pohankové. Pokud ji nemáte, jednoduše použijte stejné množství hladké mouky.

Loupáčky s pohankovou moukou

(12 ks)

  • 230 ml plnotučného mléka
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g čerstvých nebo 10 g sušených kvasnic
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • bílky na potření
  • 2 lžíce máku na posypání
  1. Mléko ohřejte na 37˚ (teplota lidského těla), odstavte a vmíchejte kvasnice, cukr a lžíci hladké mouky. Dobře promíchejte a nechejte 15 minut stát na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
  2. V míse smíchejte všechny přísady včetně kvásku, dokud nevznikne krásně hladké těsto.
  3. Těsto rozdělte na dvě stejně velké části, z každé vytvarujte bochánek a nechejte pod utěrkou půl hodiny kynout.
  4. Z každého bochánku vyválejte placku o průměru 25 cm a rozkrájejte ji na 6 dílů. Každý kousek stočte do tvaru rohlíčku.
  5. Takto připravené loupáčky dejte na dva plechy s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a opět nechejte kynout, tentokrát 40 minut.
  6. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  7. Vykynuté loupáčky potřete bílkem a posypejte mákem.
  8. Vložte do vyhřáté trouby a po chviličce (cca po jedné minutě) stáhněte teplotu na 155˚ – 160˚ a pečte asi 10 – 12 minut, dokud loupáčky nezezlátnou.
  9. Před snězením je nechejte vychladnout.

Kuchařka Kynuté těsto

Provede vás pečením kynutého těsta od začátku do konce. V kuchařce najdete patnáct mých oblíbených receptů.

Předobjednávka kuchařky Kynuté těsto