Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Kynutí šneci se špenátovým pestem

Slaní kynutí šneci plnění pestem z vlašáků, špenátu a česneku, to je velká dobrota. Můžete si je vzít na piknik, dát si je ke sklence vína, přikusovat jako přílohu při grilování nebo je třeba posnídat. 

Recept jsem připravovala ve spolupráci se Světem plodů. Jejich oříšky a sušené ovoce jsou tak dobré, že pro jiné už ani nechodím. Oříšky jsou krásně křupavé, ovoce sladké samo o sobě, bez přidaných cukrů a nesířené. Veškeré produkty ve Světě plodů se vybírají opravdu pečlivě a na chuti i vzhledu to jde znát. A já jsem ráda, že u nich nakoupím také bez obalu.

V tomto receptu používám vlašské ořechy jako základ pro pesto, voňavé a krásně aromatické lyofilizované oregano, křupavá solená dýňová semínka a naklíčená semínka ředkvičky.

Pár poznámek před pečením

  • Toto kynuté těsto můžete použít také na rohlíky nebo z něj upéct toastový chleba. 
  • Do pesta můžete místo špenátu použít i rukolu, bazalku, mladé kopřivy, medvědí česnek, petrželku... nebo je spolu namíchat. A pesto můžete zkusit dát i na špagety, bude skvělé.
  • Do pesta dávám čerstvý česnek, ale dobrý by byl i pečený česnek. Jen ho použijte více, jeho chuť je o dost jemnější bez typické česnekové štiplavosti. 
  • Hotové šneky jsem posypala praženými dýňovými semínky, aby to pěkně křupalo, a naklíčenými semínky ředkvičky. Ředkvičky potřebují asi 4-5 dnů, aby stihly naklíčit, tak na to myslete. Klíčky si dávám také k obědu místo salátu, na chleba s pomazánkou a taky je můžete přidat do smoothie a rozmixovat. Jsou moc zdravé a mají příjemně štiplavou chuť.

Kynutí šneci se špenátovým pestem

Na formu o průměru 24 cm

Kynuté těsto

  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 280 ml vlažné vody
  • 390 g hladké mouky
  • 110 g žitné mouky
  • 15 g soli
  • 45 g másla nebo sádla, v pokojové teplotě
  • 1 rozšlehané vejce na pomašlování 

Špenátové pesto

  • 70 g vlašských ořechů
  • 70 g čerstvého špenátu
  • 40 g parmazánu nebo sýra Gran Moravia
  • 1 lžička lyofilizovaného oregána
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy

Na dokončení

  1. Do velké mísy rozdrobte kvasnice, zalijte vlažnou vodou a rozmíchejte. Přidejte obě mouky, sůl, máslo nebo sádlo a vypracujte hladké těsto. Nejlépe to půjde v robotu.
  2. Z těsta vytvořte bochánek, vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechejte hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. V mezičase si připravte pesto. Do mixéru (použila jsem sekáček na ořechy) vložte vlašáky, špenát, na kousky nakrájený sýr, oregáno, česnek, sůl a pepř. Mixujte na co nejjemnější konzistenci. Teprve poté přidejte olivový olej a limetku a opět mixujte, dokud nezískáte hladké pesto. 
  4. Vykynuté těsto rozválejte na plát o velikosti cca 50 x 30 cm a rozetřete na něj všechno pesto. Zarolujte do rolády. 
  5. Krájejte kousky o délce asi 4 cm a skládejte je do formy. Nechejte mezi nimi rozestupy, ještě nakynou. Já jsem pekla v koláčové formě o průměru 24 cm.
  6. Šneky nechejte kynout dalších 30-45 minut a v mezičase rozehřejte troubu na 200 °C.
  7. Vykynuté šneky pomašlujte vajíčkem a pečte 30-35 minut.
  8. Hotový šnečí koláč nechejte vychladnout a před servírováním posypejte sekanými dýňovými semínky a naklíčenou ředkvičkou.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu.


Vytisknout si

Vytisknout si

Dát si do záložek

Dát si do záložek