Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Kynutí šneci s mandlemi a kardamonem

Ve Švédsku se čtyřicet dní před Velikonocemi tradičně slaví Fettisdagen, v překladu „tlusté úterý“. Tento den je spojený s konzumací kynutého pečiva plněného mandlemi a šlehačkou zvaného semla. Letos jsem spojila dva mé oblíbené švédské recepty do jednoho – semlyskořicové šneky kanelbullar a vznikli mi vláční šneci z kynutého těsta plnění mandlemi a provonění kardamomem.

Kynutí šneci s mandlemi a kardamonem

(asi 15 ks)

Těsto

  • 75 g změklého másla
  • 45 g cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička kardamomu
  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 400 - 420 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky

Náplň

  • 75 g másla
  • 50 g cukru krystal
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 vrchovatá lžíce kardamomu
  • 1 lžička skořice
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • perličkový cukr nebo plátky mandlí na posypání
  1. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.
  2. Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
  3. Přidejte po částech hladkou a mandlovou mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
  4. Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte zbývající suroviny. Dejte na chvíli do lednice, aby náplň trochu ztuhla.
  5. Když je těsto vykynuté, vyválejte z něj obdélník o rozměrech asi 20x30 cm a rozetřete na něj náplň.
  6. Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy. (Jako při skládání dopisního papíru -tedy střední třetina papíru leží dole, vrchní je přeložená přes ni a spodní třetina je přeložená před druhou horní třetinu.) Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké, krájejte z užšího konce. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole.
  7. Nechejte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny. Potřete je vajíčkem a posypejte cukrem nebo plátky mandlí.
  8. Troubu předehřejte na 250 stupňů.
  9. Pečte asi 10 - 12 minut na 200 stupňů, záleží na jejich velikosti. Nechte zchladnout na plechu a pak lehce pocukrujte.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku