Kynuté koláče s mákem a tvarohem

Recept na kynuté koláče mám od své tetičky Pavly, která je peče už léta letoucí. Koláče jsou dvojitě plněné. Vevnitř je tvaroh, nahoře maková náplň a aby toho nebylo málo, jsou posypané sladkou drobenkou. Pokud mák není váš šálek kávy, můžete koláče naplnit povidly, domácí marmeládou nebo vlašskými ořechy.

Koláče jsem pekla z Pekárkovy mouky, která se mele v historickém mlýně v Rantířově u Jihlavy. Pšenici i žito dodávají čeští pěstitelé. Sama moc ráda používám mouku od menších výrobců. Mouka má krásnou strukturu, je voňavá a líbí se mi i to, že je ve větším dvoukilovém balení. V jejich nabídce najdete spoustu pšeničných a žitných mouk a osobně se těším, až se s nimi pustím do kvasového chleba.

Kynuté koláče s mákem a tvarohem

asi 25 koláčů

Kvásek

  • 260 ml plnotučného mléka
  • 30 g kvasnic (nebo 10 g sušených)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky

Těsto

Maková náplň

  • 230 g mletého máku (část můžete nahradit celým mákem, aby to víc křupalo)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 60 g cukru moučka
  • 80 g povidel

Tvarohová náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu baleného v alobalu
  • 2 žloutky
  • 70 g cukru moučka 

Drobenka

  • 60 g másla
  • 70 g polohrubé mouky
  • 35 g krupicového cukru


  • 1 vejce na potření
  1. Nejdříve si zadělejte kvásek. V míse promíchejte vlažné mléko, rozdrobené kvasnice, cukr a mouku, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte stát 15-30 minut, dokud kvásek nevzejde.
  2. Do vzešlého kvásku přidejte hladkou mouku, máslo, žloutky a sůl. Vařečkou (nebo v robotu) vypracujte hladké těsto. Nechejte kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si nachystejte náplně. Na tvarohovou náplň vidličkou promíchejte tvaroh se žloutky a cukrem.
  4. Na makovou náplň dejte do hrnce mák, mléko a cukr. Přiveďte k varu, půl minutky za stálého míchání vařte a odstavte z plotny. Vmíchejte povidla a nechejte vychladnout. Díky povidlům bude náplň jemná a nebude se po upečení příliš drolit.
  5. Drobenka. V hrnci rozpusťte máslo a vmíchejte cukr s moukou. Drobenka by měla být vláčná. Pokud je příliš suchá, přidejte do ní půl lžičky oleje a promíchejte. Pokud byste ji raději víc sypkou, přidejte trošku mouky.
  6. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  1. Vykynuté těsto rozdělte na kousky o váze 40 g. Z každého kousku vyválejte kuličku a válečkem z ní vyválejte placku. Doprostřed každé placičky přijde velká lžička tvarohové náplně.
  2. Tvaroh zabalte do těsta (stejně, jako když pečete honzovky)  a kuličky skládejte na plech spojem dolů. Pod utěrkou nechejte kynout další půlhodinu.
  3. Nyní si k ruce vemte skleničku s plochým dnem o průměru 5-6 cm. Dno skleničky namočte do mouky a uprostřed každého koláče udělejte hluboký důlek. Nebojte se pořádně přitlačit, jinak vám střed koláče během pečení vyběhne nahoru. 
  4. Koláče pomašlujte rozšlehaným vejcem a troubu předehřejte na 200 °C.
  5. Do cukrářského sáčku s širší kulatou špičkou dejte makovou náplň a naplňte všechny koláče. Pokud cukrářský sáček nemáte, půjde to i lžičkou. 
  6. Posypejte drobenkou.
  7. Pečte 15-20 minut, dokud nejsou koláče zlatavé.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s Pekárkovou moukou, děkuji za podporu mého blogu!

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny