Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Křehké domácí housky

Jednoduchý recept na voňavé houstičky ke snídani, které se stejně tak dobře se hodí na domácí burgery.

Recept pochází z překrásné kuchařky Scandinavian Baking, ve které najdete spoustu sladkých i slaných receptů ponejvíce na dobroty z Dánska.

Pečení si musíte rozdělit na dva dny, je proto dobré plánovat trochu dopředu. Jeden den si uděláte kvásek, který přes noc jemně uzraje a housky pak získají zajímavější chuť. Druhý den už jen vypracujete těsto a upečete tyhle krásky. Čerstvé kvasnice mají dost výraznou chuť a i po upečení jsou v pečivu trochu cítit. Pokud by vám něco takového mohlo vadit, nahraďte je kvasnicemi sušenými, těch dejte ale o víc jak polovinu méně (tj. 10 g čerstvého droždí = cca 4 g sušeného).

Pokud vím, že housky nespotřebuju hned, zamrazím je a a pak je nechám rozmrznout. Budou jako čerstvé.

Křehké housky

(20 ks)

Den 1

  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 300 ml vlažné vody
  • 160 g žitné mouky

Den 2

  • 75 g másla, rozpuštěného a trochu zchladlého
  • 300 ml vlažné vody
  • 10 g čerstvých kvasnic
  • 700 – 730 g hladké mouky + na pomoučení válu
  • 10 g soli
  • 1 vejce, rozšlehané a smíchané s 1 lžící horké vody
  • semínka na posypání (sezam, slunečnice, mák)
  1. Den 1. Kvasnice rozdrobte do vody a metličkou rozmíchejte. Přidejte mouku a míchejte, dokud se vše nespojí. Mísu přetáhněte potravinářskou folií a nechejte v pokojové teplotě přes noc odpočívat.
  2. Den 2. Do těsta vmíchejte zchladlé máslo s vlažnou vodou, nakonec rozdrobte kvasnice a vše dobře rozmíchejte.
  3. V jiné misce smíchejte mouku se solí a poté vmíchejte do těsta. Pomocí vařečky vypracujte těsto, které pak ručně alespoň 10 minut propracovávejte.
  4. Pokud těsto stále lepí, přidejte více mouky, ale opatrně s ní, aby těsto nebylo moc tuhé. Houstičky by byly tvrdé.
  5. Těsto zpracujte do podoby bochánku, na povrchu poprašte moukou a nechejte pod utěrkou kynout asi hodinu až hodinu a půl, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Na kynutí má vliv teplota v místnosti, čím tepleji, tím rychleji těsto kyne.
  6. Těsto rozdělte na 20 stejně velikých kousků a z každého vypracujte krásně kulatou housku. Naskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechejte kynout půl hodiny.
  7. Housky potřete rozšlehaným vajíčkem, nechejte je schnout asi tři minuty, poté je znovu potřete vejcem a posypejte semínky.
  8. Troubu předehřejte na 220 stupňů. Pečte asi 10 minut, poté snižte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 15 minut. Housky by měly být zlatavé a na poklep musí znít dutě. Nechejte vychladnout na mřížce.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku