Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Koláč s čokoládovou pěnou a chilli

Koláč s nadýchanou čokoládovou pěnou do deštivého podzimního počasí.

Koláč s čokoládovou pěnou a chilli

Korpus

  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 100 g másla

Čokoládová pěna

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1, 5 plátku želatiny
  • 190 g 60 – 70 % čokolády
  • 270 ml 33% smetany ke šlehání
  • špetka soli
  • špetka chilli
  1. Dortovou formu o průměru cca 22 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky formy).
  2. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 175 stupňů.
  3. Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
  4. Vyšlehejte cukr a vejce do bíla, trvá to asi pět minut.
  5. Přidejte prosátou mouku, kakao, vanilkový cukr a promíchejte. Nakonec přidejte máslo. Přelejte těsto do formy.
  6. Pečte zhruba 12 - 15 minut. Dort se během pečení nafoukne. Nechejte jej asi hodinu vychladnout, hezky se "usadí" a vytvoří vcelku kompaktní základ pro čokoládovou pěnu.
  7. Čokoládová pěna. Smetanu dejte do misky, ve které ji budete později šlehat a společně s metličkami na šlehání umístěte vychladit do lednice.
  8. Želatinu namočte do studené vody a nechejte nabobtnat.
  9. Mléko se špetkou soli přiveďte k varu.
  10. Do misky dejte čokoládu nasekanou na malé kousky a přidejte vyždímanou nabobtnanou želatinu.
  11. Vroucím mlékem přelijte čokoládu a vymíchejte hladkou ganache.
  12. Čokoládový krém nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a občas promíchejte.
  13. Smetanu vyšlehejte dotuha, ke konci šlehání do ní přidejte chilli.
  14. Šlehačku po částech vmíchejte do čokolády, nalejte na ztuhlý čokoládový korpus a nechejte alespoň tři hodiny vychladit.
  15. Krájete nahřátým nožem.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku