Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Kokosový drobenkový koláč s broskvemi

Velmi letní koláč. Lehoučký, kokosem vonící, vláčný po jogurtu, s křupavou kokosovou drobenkou a slaďoučkými broskvemi.

Tento koláč je opět z edice méně sladkých dezertů. Jestli chcete mít sladší pocit, přidejte do těsta víc medu podle chuti, klidně i dvojnásobek. Mně chutnal takto, kokos je sám o sobě nasládlý a broskve taky dodají sladkou chuť. 

Koláč jsem pekla v malé formě 20x30 cm. Můžete ho upéct jako buchtu na plech, v tom případě zdvojnásobte všechny ingredience.

V receptu používám strouhaný kokos. Nenahrazujte ho kokosovou moukou, to by nedopadlo dobře. Kokosová mouka saje mnohem víc tekutiny a těsto by bylo jako kámen.

Kokosový drobenkový koláč s broskvemi

Těsto

  • olej na vymazání formy
  • 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • špetka soli
  • 40 ml medu
  • citronová kůra z 1 bio citronu
  • 60 g másla nebo kokosového oleje (nebo půl napůl) v pokojové teplotě
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 65 g strouhaného kokosu + na vysypání formy
  • 150 g bílého jogurtu
  • 3-4 velké zralé broskve

Drobenka

  • 20 g másla
  • 10 ml medu
  • 40 g strouhaného kokosu
  1. Obdélníkovou formu o rozměrech přibližně 20x30 cm vymažte olejem a vysypejte strouhaným kokosem. 
  2. Troubu předehřejte na 170 °C (může být i horkovzduch).
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a odložte stranou.
  4. Ve větší míse smíchejte žloutky, med, citronovou kůru, tuk a promíchejte. 
  5. Do této směsi prosijte špaldovou mouku, prášek do pečiva, přidejte kokos a opět zamíchejte. Poté přimíchejte jogurt.
  6. Nakonec ručně a velmi opatrně vmíchejte bílkový sníh. 
  7. Těsto nalijte do formy a uhlaďte. Broskve nakrájejte na měsíčky, hustě naskládejte na koláč v mírně je vltačte do těsta.
  8. Drobenka. Všechny ingredience ručně promíchejte do podoby drobenky a posypejte jí povrch koláče.
  9. Pečte 25-30 minut, dokud na povrchu nezezláte. Nechejte vychladnout a servírujte. 
  10. Koláč snězte během dvou dní, jinak se kvůli broskvím může zkazit.



Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku