Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Karamelové cupcakes

Cupcakes se slaným karamelem jsou taková dobrůtka, že klidně sníte tři na posezení, jako to udělala jedna moje kamarádka. A jestli máte rádi větrníky, bude vám tohle chutnat. Karamelový krém totiž velmi připomíná karamelovou šlehačku.

Cupcakes se pečou v malých košíčcích o průměru 3, 5 cm. Pokud máte jen větší košíčky, prodlouží se doba pečení a cupcakes bude jen 6 – 8.

V receptu se také objevuje hnědé máslo, což je v podstatě zkaramelizované máslo, které dodá těstu tu správnou karamelovou chuť.

Karamelové cupcakes

(15 malých cupcakes)

Slaný karamel

  • 150 g cukru krystal
  • 30 ml vody
  • 110 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli

Těsto

  • 90 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 60 g másla
  • 50 ml mléka

Krém

  • 200 g mascarpone
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 20 g cukru moučka
  • 140 ml karamelu

zbylý karamel na polití cupcakes

  1. Nejdříve si připravte karamel. Do hrnce dejte vodu a cukr a na mírné teplotě nechejte zezlátnout na karamel. Nemíchejte! Smetanu ohřejte a rozmíchejte v ní sůl.
  2. Zlatý karamel odstraňte z plotny a malým pramínkem přilijte smetanu, promíchejte metličkou a přeceďte přes kovové sítko. Dejte karamel do lednice a nechejte úplně vychladnout.
  3. Hnědé máslo. Máslo dejte do hrnce a na mírné teplotě zahřívejte tak dlouho, dokud nezačne hnědnout a nebude vonět po oříšcích. Stáhněte z plotny a nechejte zchladnout.
  4. Cukr a vejce vyšlehejte to světlé a nadýchané pěny. Přidejte mouku smíchanou s pečicím práškem, solí a muškátovým oříškem a také hnědé máslo a mléko. Vypracujte těsto.
  5. Těsto rozdělte do košíčků na cupcakes vždy asi do dvou třetin výšky košíčku. Pečte 10 – 15 minut na 165 stupňů a před zdobením nechejte úplně vychladnout.
  6. Na krém vyšlehejte mascarpone s cukrem, smetanou a vychladlým karamelem do hladkého krému. Přemístěte do cukrářského sáčku a každý cupcake ozdobte.
  7. Nakonec je přelijte zbylým karamel a nechejte chvíli vychladit v lednici.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku