Kanelkakor — skořicové sušenky

Víte, jak jsem strávila půlku minulého léta ve Švédsku? Přepisováním receptů. Měla jsem s sebou z domu krásný sešit a z místní knihovny jsem pravidelně tahala stohy kuchařek. A i tento recepis na křehoučké sušenky jsem si přivezla. Nejdřív jsem si myslela, že to budou jen další sušenky, ale po upečení mě až zaskočilo, jak krásně se na jazyku rozplývají.

Na pomoc si vemte odměrky z Ikea a jen pro pořádek, 1 dl je odměrka o objemu 100 ml.

Kanelkakor - skořicové sušenky

  • 5 1/2 dl (330 g) hladké mouky
  • 1 dl (80 g) kukuřičného škrobu
  • 1 1/2 dl (90 g) cukru moučka
  • 300 g studeného másla
  • 1/2 - 1 lžíce studené vody
  • 1 lžíce skořice
  • vejce na potření
  • 2 lžíce skořice
  • 4 lžíce cukru moučka
  1. Smíchejte mouku, škrob a cukr moučka. Máslo nakrájejte na malé kousky a společně s vodou a skořicí vypracujte těsto.
  2. Nechejte těsto hodinu odpočívat v lednici.
  3. Předehřejte troubu na 175 stupňů.
  4. Z těsta vyválejte plát o tloušťce 3 mm a vykrajujte kolečka. Potřete vejcem a posypejte skořicí smíchanou s cukrem.
  5. Sušenky se budou péct asi 10 minut anebo dokud nezezlátnou.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny