Moji milí, vítejte u dalšího článku, kde vás skrz fotky nechám nahlédnout do minulého týdne.

V pondělí ráno bylo krásně, i když po ránu už pěkně lezavo. Vzala jsem si pohodlnou sukýnku z NILY a hřejivý merino kardigan Merilen.

Doma. Sluníčko za okny, Čoty na gauči, lego a kuchařky všude kolem :)

V úterý začalo pršet a téměř tři dny nepřestalo. Jeli jsme se synem k paní zubařce (resp. manželově sestře). Po ošetření, kterému se syn zuby nehty bránil a které nakonec tentokrát neproběhlo, jsem se šla kochat zahradou.

Ty růže!

A traviny jemně obalené kapičkami deště, velmi podzimní.

V Zásilkovně na mě čekal balíček s novým pyžamem od Blabarbory. Je tmavě hnědé a připomíná mi černé kafe, čokoládu a černý čaj. Už se nemůžu dočkat, až si ho obléknu.

Z tiskárny dorazily nátisky do knihy Elsa a skořicoví šneci. Než se totiž ilustrace dostane do knihy, musí ujít kus cesty. Každou ilustraci naskenuju, vyretušuju a barevně upravím, aby se barvy dobře vyjímaly v hotové knížce. Nátisky jsou takový náhled, podle kterého kontroluju, že jsem barvy dobře upravila na tisk na vybraný papír.

Mimochodem, na Hithitu, kde sbírám peníze na tisk knížky, už mám díky Vaší pomoci vybráno přes 50 %! Děkuju!
Pokud vám není úplně jasné, jak Hithit funguje: Vy si knížku koupíte na Hithitu za zvýhodněnou, zaplatíte a tím mi pomůžete uhradit tisk knihy. Je to dost podobné, jako kdybych spustila předobjednávky na eshopu.

25. září byl ve Švédsku den jablek a mohli jste podle mého receptu upéct křupavý jablečný páj. Recept najdete tady.

Jedno odpoledne jsem vytáhla všechny své severské kuchařky a zvažovala jsem další knižní projekt, který mě láká... brzo Vám povím víc, protože mě zajímá, co si o tom myslíte.

Cesta podzimním parkem. Podle fotky to tak nevypadá, ale bylo šedo, mrholilo, nic příjemného.

Kaštany jsou všude! Dcerka jich nosí plné kapsy do školky a má z toho velkou radost.

Moje oblíbená podzimní salátová kombinace jsou pekany, brusinky, feta a křupavé plátky jablek. A jako základ salát se zálivkou. Zkuste to taky a uvidíte, že je to dobrota.

Zálivku míchám z 2 lžic olivového oleje + 1 lžíce dýňového oleje + 1 lžíce jablečného octa + špetka soli a pepře + 1 lžička lahůdkového droždí. O tenhle salát jsou moje děti schopné se poprat, nedělám si legraci!

Na zahráce mi vykvetly jiřiny! Konečně! Už jsem ani nedoufala, že se jim objeví květy. A jdou přenádherné! Mám dva různé druhy, jedna má špičatější okvětní lístky, druhá kulaté.

❤️

Příchod podzimu se pojí s prvními rýmičkami a ty se nejlépe zahání obřím hrncem silného vývaru. Vařila jsem kuřecí a na plotně pobublával nejméně 6 hodin... možná spíš 8. Přidávám do něj kousek zázvoru, 2 hřebíčky, pár sušených hub shitake pro umami chuť.

V sobotu jsme šli na výlet a našli jsme spoustu bedel, v neděli z nich manžel usmažil řízky, mňam.

Další houby, sice nejedlé, ale hezké.

Oběd jsme si dali v Ivančicích v bistru Blbý vařečky. Prostor je skvělý i pro děti - je uzavřený, takže nemají kam utéct, mají tam pískoviště a spoustu prostoru na běhání.

Dala jsem si kachnu s cuketovým zelím a krupicovými knedlíčky. A k tomu deci červeného. Velmi dobré.

V neděli jsme na oběd pozvali manželovy rodiče. Tímto skládám poctu našemu plynovému sporáku, na které jsem naskládala obří hrnec, velikánskou nerezovou tegame pánev, dvě menší pánve a všechno se to vešlo.

Odpoledne jsme se prošli k rotundě, dali jsme si burčák a děti limonádu. A to je všechno, mějte se mi hezky!