Článek může obsahovat affiliate odkazy.

Jak se vaří na nádobí Fabini?

Moji milí, sepsala jsem vám recenzi na nádobí od české značky Fabini, která mi laskavě poslala několik kousků v rámci spolupráce. V článku vám také shrnu hlavní výhody a nevýhody vaření na nerezu jak je sama vnímám. Mám pro vás i slevový kód na celý eshop Fabini, je to KRISTINA8 na 8% slevu na celý váš nákup (kód se dá kombinovat s produktovými slevami a se slevami na dopravu, což už se hezky nasčítá!).  

Ráda bych pro pořádek uvedla, že na jejich nádobí doma pravidelně vařím a všechny názory jsou mé vlastní. Tak pojďme na to!

S Fabini jsem začala spolupracovat už před pár lety, když jsme se nastěhovali do našeho znojemského bytu a já jsem hledala kvalitní nádobí na vaření. Tehdy jsem od nich dostala nerezovou pánev Lucca. Když si vzpomenu na první pokusy na ní něco uvařit... ajaj... než jsem se pánev naučila správně nahřát, několikrát se mi přichytily palačinky, které jsem pak seškrabávala do koše 🙈

Už od svého mládí jsem v sobě měla vštípenou informaci, že na nerezových pánvích se jídlo umí velmi rychle přichytit a připálit, proto jsem se nerezovému nádobí vždy podvědomě vyhýbala. Ale není to tak! Pokud máte dobrou nerezovou pánev (to znamená, že dno není tenoučké, ale je vyrobené z vícevrstvé oceli, což pánve Fabini jsou), snadno z ní díky tzv. vypálení uděláte pánev nepřilnavou. 

Jak na to? Pánev dám na na plotýnku a zapnu na nižší nebo střední výkon. Dám do ní lžíci ghí nebo oleje a přibližně 5 minut nechám rozehřívat. Sem tam pánví zakroužím, aby se ghí rozprostřelo po celém povrchu a pak už můžu smažit. Vypálením docílíte toho, že olej vyplní všechny okem nepostřehnutelné nesrovnalosti v povrchu, jídlo už se nemá kde zachytit a pánev je nepřilnavá. 

Když se i přesto začne něco přichytávat, vím, že mám příliš vysokou teplotu, tak ji stáhnu téměř na minimum. Mimochodem, vařím na plynových hořácích, které jsou ve srovnání se sklokeramickou deskou o dost rychlejší. 

U pánve mě překvapilo, jak dobře padne do ruky a příjemně se s ní manipuluje, i když je zároveň docela těžká. Velkým kladem i to, že rukojeť se při vaření nezahřívá. 

Z téhle pánve jsou ty nejkřupavější palačinky, vařím na ní omáčky na těstoviny, připravuju základ paštiky, pekla jsem v ní koláče...je opravdu všestranná. Pánev a pro naši čtyřčlennou rodinu už často není dostatečně velká, proto tu mám pánev tegame!

Pánev tegame je velikánská, má objem 4 litry a já ji nedám z ruky. Tegame je v podstatě pánev s vyššími stěnami, ale zároveň to ještě není hrnec. Můžete na ní smažit, ale častěji ji používám na taková ta jídla z jednoho hrnce. Osmažím si základ (to bývá cibulka, kořenová zelenina, česnek), přidám maso a opeču, vliju tekuté ingredience a pod pokličkou nechám pobublávat. Někdy je to omáčka s masem, jindy je to kari, vařila jsem v ní marmeládu, rizoto z perlového kuskusu (recept je stejný jako na italské rizoto), prostě všestranný kousek. A když dovařím, dávám ji umýt do myčky. 

Je opravdu velká, vidíte, kolik místa zabere na sporáku?

A vejdou se do ní celé špagety, což je pro nás, rodinu špagetomilců, prostě ideální.

Kónický nerezový rendlík jsem vybrala jako náhradu za jeden, který u nás doma už dosloužil. Díky svému tvaru se v něm příjemně míchá a je skvělý na omáčky, vaříme v něm ovesnou kaši a opět v něm můžete i smažit, když je něčeho jen troška (třeba plátek masa). 

Jestli hledáte dobré nože, můžu doporučit ty z japonské oceli. Ten svůj mám už pár let, jejich design se změnil, ale krájet budou určitě pořád stejně dobře. 

Nerez se jen tak nepoškrábe, takže bez obav míchám nerezovou metličkou. To bych si v nepřilnavých pánvích nemohla dovolit. 

A posledním nerezovým kouskem je napařovací vložka. Dřív jsem měla doma takovou tu skládací kovovou, co ji dost pravděpodobně má v kuchyni vaše maminka, jenže z ní pořád upadávaly jednotlivé části a nešla spravit. Tak mám napařovač, který můžu posadit na různě velké hrnce o průměru od 20 do 24 cm. Taky ho můžete použít na slití uvařených brambor a těstovin.

Jaké výhody a nevýhody má nerezové nádobí?

+ Velmi dlouhá životnost. Nerez je téměř nezničitelný, jen tak ho nepoškrábete (leda byste ho pořádně vzali drátěnkou), vydrží vám v kuchyni roky a roky!

+ Nerezové nádobí můžete dát s klidem do myčky.

+ Nerez od Fabini skvěle vede teplo a stačí, abyste pánve a hrnce nahřáli jen na nízkou nebo střední teplotu. Je to díky tomu, že je nádobí vyrobené z vícevrstvé nerezové oceli. 

- Nerezová nádobí Fabini je těžké (ale je to právě proto, že je vyrobené z vícevrstvé oceli).

+ Nerez můžete dát i do trouby a upéct v něm třeba koláč. Je ideální na pomalu pečené maso nebo dlouze tažené omáčky s mletým masem (já takto ráda chystám boloňskou omáčku).  

+ Je vhodné na všechny typy vařičů.

+ Vaření na nerezu je mnohem ekologičtější než na nepřilnavých pánvích, které se snadno poškrábou a můžou se z nich uvolňovat škodlivé chemikálie. 

- Vaření na nerezu funguje jinak než na nepřilnavých površích. Zatímco nepřilnavou pánev můžete používat okamžitě, nerez vyžaduje delší a pomalejší nahřátí. Pokud na nerozehřátou nerezovou pánev položíte potravinu, přichytí se. Nerez bych nedoporučila netrpělivým kuchařům.

Jako poslední mám doma litinový hrnec se smaltovaným povrchem, ten jsem si koupila sama před myslím dvěma lety, když ho začali vyrábět.

Mám ho spojený spíš se zimní obdobím, kdy v něm hodiny pobublává omáčka a provoní celý byt. Často v něm peču maso, které pomalounku táhnu přes noc. Třeba 8 hodin na 120 °C a ráno je křehounké a šťavnaté.

Nejčastěji v něm pomalu táhnu vývar, ten vařím na podzim a v zimě skoro každý týden. 

Protože je smaltovaný hrnec vhodný i do trouby, párkrát jsem v něm pekla chleba. Hrnec nejdřív rozpálím na 250 °C a pak do něj vložím nakynutý bochník. Jen prosím opatrně, hrnec je obrovský a pořádně těžký!

Vařila jsem v něm bagely, které se následně ještě pečou. Smaltovaný hrnec ale narozdíl od nerezu nesmí do myčky, má křehčí povrch a mohl by se zničit. 

To jsou všechny mé postřehy k nádobí Fabini. Třeba po některém jejich kousku pokukujete a dala jsem vám jasnější představu o vaření na nerezu. Při nákupu nezapomeňte využít můj slevový kód KRISTINA8  💗

Tento článek vznik ve spolupráci s Fabini, děkuji za podporu mého blogu!

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny