Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Jáhelník s jahodami

Jáhelník mi dlouho ležel na srdci, jen spařování mi bylo zapeklitou záhadou (dobře, naprosto jsem neměla tušení, o co jde). Pekla jsem ve formě o průměru 18 cm a v plynové troubě, proto mi na povrchu nezrůžověl, jak se píše v receptu. Snad ten váš bude krásně růžolící. V receptu jsou uvedeny lesní jahody, ale podle mě je jich škoda. Lesní jahody jsou tak vzácné, že se musí sníst ještě v lese, rovnou utržené. A tak místo nich použijte ty klasické, nejčervenější a nejsladší, jaké najdete.

Recept mám z geniálního českého počinu, Regionální kuchařky od Petry Pospěchové, o které tu ještě bude řeč.

Jáhelník s jahodami

  • 200 g jáhel
  • 400 g jahod
  • 2 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžíce másla
  • 500 ml mléka
  1. Jáhly nadvakrát spaříme (pro takové jako já - prolejeme horkou vodou), přecedíme, necháme okapat a pak zalijeme mlékem smíchaným s trochou vody a vaříme doměkka.
  2. Mezitím očistíme jahody a rozkrájíme je na poloviny.
  3. Z bílků ušleháme sníh.
  4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  5. Do uvařených horkých jáhel vmícháme máslo, a když trochu zchladnou, přidáme do nich žloutky a nakonec také bílkový sníh. S tím nakládáme opatrně, abychom zachovali vzduchové bublinky.
  6. Zapékací misku či pekáček vymažeme, dno vyložíme polovinou jáhel, ne ně vyskládáme jahody a zakryjeme druhou půlkou jáhel.
  7. Pečeme asi dvacet minut nebo dokud povrch nezrůžoví.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku