Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Jablečný koláč s lískovými oříšky

Je v něm ukryta chuť podzimu. Uvařte si šálek šípkového čaje, zachumlejte se do deky a jen čekejte, až se dopeče.

Recept vychází na jeden koláč o průměru 24 cm nebo na dva o průměru cca 15 cm.

Jablečný koláč s lískovými oříšky

Korpus

  • 175 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 2 lžičky skořice
  • 120 g másla
  • 3 lžíce vody
  • 1 žloutek

Lískooříšková náplň

  • 100 g lískových oříšků
  • 70 g cukru moučka
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • 1 bílek

Jablečná náplň

  • 3 velká a pevná jablka
  • 50 ml zlatého sirupu nebo medu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu Gustin
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Meruňková marmeláda na potření
  1. Korpus. Smíchejte mouku, cukr, skořici, máslo nakrájené na malé kousky, vodu a vypracujte směs podobnou drobence. Přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto.
  2. Na pomoučeném vále vyválejte placku o tloušťce cca 2 mm a přeneste ji do koláčové formy o průměru 24 cm. Dno pořádně propíchejte vidličkou. Nechejte půl hodiny chladit v lednici a poté předehřejte troubu na 175 stupňů.
  3. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o něco větší než dno formy, položte papír na těsto a posypejte fazolemi, aby byl papír zatížený. Předejdete tím nafouknutí těsta při pečení.
  4. Těsto pečte asi 15 minut, poté odstraňte fazole a pečte dalších 10 minut, aby těsto bylo hotové a dozlatova. Nechte chvíli vychladnout.
  5. Lískooříšková náplň. V mixéru rozemelte lískové oříšky na jemnou mouku. Přidejte cukr a opět mixujte. Vyklopte do misky a přimíchejte nejprve smetanu a poté bílek. Vzniklou směsí rovnoměrně potřete dno koláče.
  6. Jablečná náplň. Tři jablka oloupejte, odstraňte jádřince a rozkrájejte na tenké plátky. Dejte do mísy, posypejte škrobem a opatrně zamíchejte. Přidejte sirup a znova zamíchejte, aby byla všechna jablka obalená.
  7. Na korpus rozetřete směs lískových oříšků, na ni do kruhu vyskládejte jablka. Posypejte třtinovým cukrem. Pečte asi půl hodiny, dokud jablka nezměknou.
  8. Koláč vytažený z trouby potřete marmeládou rozmíchanou s troškou horké vody a nechejte vychladnout.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku