Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Hruškový dort s karamelem

Zdá se to teprve nedávno, co jsem začala psát blog Děvče u plotny. A přitom je to dnes na den pět let! K této sváteční příležitosti pro vás mám recept na vláčný hrušový dort se spoustou karamelu.

Upéct tento dort trvá tři dny. První den si nachystáte hruškové pyré a kompot, korpus a karamel. Druhý den celý dort seskládáte a do třetího dne se na něj budete těšit a obdivovat ho v lednici. Jen tak mají všechny chutě dostatek času uležet se a korpus nasákne dostatek vlhkosti z krému a hrušek. Máme otestováno, že uležený dort je mnohem lepší dort.

Hruškový dort s karamelem

Den 1

Hruškové pyré

  • 3 hrušky
  • 300 ml vody

Hrušky nakrájejte na čtvrtinky, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je (bez vody) rozmixujte na hladké pyré. Nechejte vychladnout.

Pokud nemáte moc času, můžete místo hruškového pyré použít kupovanou hruškovou přesnídávku. Za sebe samozřejmě doporučuji dát si tu práci a připravit pyré domácí.

Hruškový kompot

  • 2 hrušky
  • 200 ml vody
  • 30 g cukru
  • 2 svitky skořice
  • 5 hřebíčků

Hrušky rozkrojte na poloviny, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce spolu s  vodou, cukrem a kořením. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je i s nálevem přelijte do kovové misky a nechejte přes noc vychladit v lednici. Další den hrušky nakrájejte na tenké plátky.

Korpus

  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 3 vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g hruškového pyré
  1. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud není směs nadýchaná.
  2. V misce smíchejte hladkou a pohankovou mouku s práškem do pečiva a celou směs prosejte přes sítko. Přidejte do vaječné směsi spolu s hruškovým pyré a zamíchejte.
  3. Troubu předehřejte na 160 stupňů a těsto nalijte do formy o průměru 20 cm (dno a boky formy vyložte pečicím papírem). Pečte asi hodinu nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá.

Karamel

  • 200 g cukru krystal
  • 50 ml vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky soli
  1. Do hrnce dejte cukr s vodou a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to asi 10 minut.
  2. Smetanu se solí přiveďte k varu a ve chvíli, kdy je karamel tmavě zlatý, ji malým pramínkem přilévejte do karamelu. Pozor, ať se nespálíte.
  3. Karamel přemístěte do misky a nechejte přes noc vychladit.

Den 2

Karamelová poleva

  • 100 g cukru krystal
  • 25 ml vody
  • 40 g másla
  • 70 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 plátek želatiny
  1. Do hrnce dejte cukr s vodou a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to 5 - 10 minut.
  2. Smetanu se solí přiveďte k varu. Plátek želatiny namočte do studené vody.
  3. Ve chvíli, kdy je karamel tmavě zlatý, přidejte máslo nakrájené na malé kousky a rozmíchejte. Pak malým pramínkem přilévejte smetanu do karamelu.
  4. Odstavte a karamel přeceďte přes jemné sítko, poté přidejte želatinu a nechejte ji rozpustit. Přemístěte do misky a asi na hodinu a půl dejte vychladit do lednice.

Karamelový krém

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml karamelu
  1. Mascarpone smíchejte v karamelem a vyšlehejte hladký krém.
  2. Korpus rozřízněte na čtyři pláty a mezi ně rozetřete vrstvu karamelového krému, na ni poklaďte plátky hrušek a pokapejte zbylým karamelem z krému.
  3. Zopakujte s dalšími vrstvami korpusu a přiklopte poslední vrstvou. Boky a vršek dortu potřete krémem a uhlaďte.
  4. Nechejte dort hodinu odpočívat v lednici a pak přelijte karamelovou polevou. Ozdobte hruškami a švestkami.

Dort nechejte odležet do dalšího dne, bude pak mnohem lepší, protože se všechny chutě propojí.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku