Houstičky s chia semínky

O Velikonocích jsem rodině upekla domácí houstičky s chia semínky.

S maminkou jsme si je namazaly máslem a rakytníkovou marmeládou Sonnentor, která není příliš sladká, ale naopak v ní vynikne přirozená kyselost rakytníku.

A krásná bavlněná zástěra, kterou mám na sobě, je z Chic&Lovely.

Houstičky s chia semínky

10 kousků

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 330 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 velká lžička soli
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 rozšlehané vejce na potření a mák na posypání
  1. Nejdříve si nachystejte kvásek. Smíchejte 1 lžíci mouky, cukr, vlažné mléko (ohřáté asi na 37 stupňů) a rozdrobené kvasnice. Pořádně promíchejte a nechejte pod utěrkou stát 15 minut, dokud kvásek nenabobtná.
  2. Ve velké míse smíchejte zbylou mouku, sůl, chia semínka, poté přidejte kvásek a žloutky a vypracujte těsto. Mísu přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte kynout asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na deset kousků a z každého vyválejte čtyři prameny. Houstičky zapleťte podle obrázku, naskládejte na plechu vyložený pečicím papírem, opět přikryjte utěrkou a nechejte kynout další půl hodiny.
  4. Troubu předehřejte na 175 stupňů, houstičky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem. Pečte asi 15 minut nebo dokud nezezlátnou.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Sonnentor.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny