Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Houstičky s chia semínky

O Velikonocích jsem rodině upekla domácí houstičky s chia semínky.

S maminkou jsme si je namazaly máslem a rakytníkovou marmeládou Sonnentor, která není příliš sladká, ale naopak v ní vynikne přirozená kyselost rakytníku.

A krásná bavlněná zástěra, kterou mám na sobě, je z Chic&Lovely.

Houstičky s chia semínky

10 kousků

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 330 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 velká lžička soli
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 rozšlehané vejce na potření a mák na posypání
  1. Nejdříve si nachystejte kvásek. Smíchejte 1 lžíci mouky, cukr, vlažné mléko (ohřáté asi na 37 stupňů) a rozdrobené kvasnice. Pořádně promíchejte a nechejte pod utěrkou stát 15 minut, dokud kvásek nenabobtná.
  2. Ve velké míse smíchejte zbylou mouku, sůl, chia semínka, poté přidejte kvásek a žloutky a vypracujte těsto. Mísu přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte kynout asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na deset kousků a z každého vyválejte čtyři prameny. Houstičky zapleťte podle obrázku, naskládejte na plechu vyložený pečicím papírem, opět přikryjte utěrkou a nechejte kynout další půl hodiny.
  4. Troubu předehřejte na 175 stupňů, houstičky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem. Pečte asi 15 minut nebo dokud nezezlátnou.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Sonnentor.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Každou středu Vám ode mě přijde mail s novým receptem.

Nikomu jinému váš e-mail nepředáme. Přihlášením k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Devceuplotny