Galette s jablky a vlašskými ořechy v medu
Mám ráda vůni jablek. Takových těch, co si je utrhnete ze sadu a voní jako čistá esence podzimu. Koš přesně takových jablek na mě čekal doma.
Galette je vlastně jen křehké máslové těsto pokladené plátky jablek a upečené dozlatova.


Na to, jak je galette výborná, je recept na ni velice rychlý a jednoduchý. Je jenom třeba naplánovat si ji trochu v předstihu kvůli těstu. Těsto musí odpočívat v lednici proto, aby se z mouky stihl uvolnit lepek, čímž se těsto stane pružnějším a nebude se trhat.

Galette s jablky a vlašskými ořechy v medu
Těsto
- 175 g hladké mouky
- 15 g cukru moučka
- ½ lžičky soli
- 1 vejce
- 115 g másla
- 1 lžíce ledové vody
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Náplň
- 5 velkých jablek
- 1 lžička skořice
- špetka mletého hřebíčku
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- šťáva z ½ citronu
- 35 – 45 g třtinového cukru (podle sladkosti jablek) + 15 g třtinového cukru na posypání
- 1 vejce rozmíchané s 1 lžící horké vody na potření
Vlašské ořechy v medu
- 40 g vlašských ořechů
- 2 lžíce medu
- 1 lžička citronové šťávy
- V míse smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl a máslo a vypracujte drobenku. Přidejte vejce, vodu a citronovou kůru a vypracujte hladké těsto.
- Těsto vyválejte na půlcentimetrový plát, přeneste na pečicí papír a nechejte alespoň dvě hodiny chladit v lednici, ideálně však přes noc.
- Před pečením nechejte těsto asi půl čtvrt hodiny povolit v pokojové teplotě, poté vyválejte na placku o tloušťce cca 3 mm.
- Jablka oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na tenké plátky.
- Těsto (stále na pečicím papíru) přeneste na pečicí plech. Plátky jablek poklaďte na těsto, ale od okraje nechejte 1, 5 – 2 cm volné.
- Jablka pokapejte citronovou šťávou, rovnoměrně posypejte kořením a cukrem.
- Okraje přeložte přes jablka a opatrně je přitlačte, aby se při pečení nerozevíraly.
- Potřete vajíčkem rozšlehaným s vodou a posypejte lžící třtinového cukru.
- Pečte v horkovzdušné troubě asi 35 – 40 minut dozlatova, aby byla jablka měkká.
- Na pánvi si nasucho opražte nahrubo nasekané vlašské ořechy, poté je odstavte a vmíchejte med. Ořechy v něm obalte a touto směsí pokapejte galette.
- Nechejte mírně vychladnout a servírujte.