Fika a Kanelbullar

Aneb bez fiky by Švédsko nebylo Švédskem a jak každý pravý Švéd musí za jakýchkoli okolností dostat hrnek silného černého kafe.

Fika (čti fíka) je přestávka na kávu a kus něčeho dobrého k tomu.Není to jen tak ledajaká přestávka, spíš plnohodnotná sociální instituce a naprostá specialita Švédů. V době fiky všichni přestanou pracovat a přesunou se do prostor na fiku určených, anebo pokud jsou doma, vůně čerstvě připravované kávy se nese celým bytem. V kavárnách si často můžete znova dolít kávu dle libosti, ale protože je opravdu silná, pro nás středoevropany jeden hrnek obvykle stačí, nechceme-li utrpět srdeční šok. Fikuje se průměrně dvakrát denně, což v praxi znamená, že Švéd snídá (1. šálek silné kávy), přijde do práce a s nasazením se do ní pustí a takové dvě hodiny se věnuje činnosti, následuje první fika (a 2. šálek kávy), opět práce, oběd (3. šálek), další práce, druhá fika (4. šálek a kus něčeho sladkého), trocha práce a pak už je konec pracovní doby a z jídla zbývá jen večeře, u které se sejde celá rodina.

Švédové jsou druhými největšími konzumenty kávy na světě. Kávu pijí zásadně silnou, černou, překapávanou a často se spoustou cukru. Otázkou je, proč té kávy pijí tolik? Pravděpodobně je to způsobeno švédským počasím - po většinu roku je chladno, větrno, zataženo a léto samo o sobě je sice nádherné, ale proklatě krátké. Zažívám na vlastní kůži. Takže bez kávy by celé Švédsko spalo. Taktéž švédské moučníky obsahují obrovské množství cukru. V zimě jsem strávila týden v jednom městečku u největšího švédského jezera a během této doby mi stoupla hladina cukru v krvi neuvěřitelně vysoko. Opravdu téměř všechno je až příliš přeslazené. Zatímco v Česku je hlavní surovinou dortů a koláčů mouka, ve Švédsku je to cukr. Nejčastěji k fice konzumovaným pečivem jsou jistojistě právě kanelbullar, šnečci z kynutého těsta se skořicovou náplní.

Na ulici jsem potkala tři staré bělovlasé Švédky a jejich první věta zněla: ,,Dáme si fiku?" Nedáte si taky?

Skořicoví šneci Kanelbullar (cca 25 ks)

Rolky z kynutého těsta plněné skořicí a posypané krystalky cukru. 4. října slaví Švédi jejich den, tak jsou oblíbení. Dají se koupit kdekoli, ale na ty domácí nic nemá...

  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 75 g másla
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 40 g cukru
  • 1 lžička kardamomu
  • Cca 500 - 550 g hladké mouky
  • 1 vejce na potření
  • Cukr krystal na posypání

Náplň:

  • 75 g rozpuštěného másla
  • 40 g cukru krystal
  • 2 vrchovaté lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu
  1. Rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte ohřát na 37 stupňů (je to teplota lidského těla a tak, když do hrnce strčíte prst a nic necítíte, je to akorát). Hrnec odstavte, přidejte kvasnice a rozmíchejte. Dál přimíchejte sůl, cukr, kardamom a postupně i mouku. Zpracujte do koule a nechte pod utěrkou na teplém místě 30 minut kynout.
  2. Přichystejte si náplň. Rozpusťte máslo, přidejte cukr se skořicí a pořádně rozmíchejte.
  3. Těsto vyválejte na plát o velikost 20x50 cm a rovnoměrně potřete náplní. Těsto opatrně smotejte do ruličky a nakrájejte na 1,5 cm velké kousky. Přemístěte na dva plechy vyložené pečicím papírem a opět nechte kynou 30 minut.
  4. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. Šnečky potřete vejcem a posypejte cukrem. Pečte 8 -10 minut, dokud nezezlátnou.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny