Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Dýňové pyré

Tento podzim máme kuchyňský parapet plný dýní. Nejčastěji hokkaido, ta je nejlepší jen tak pečená, a taky máslová, ta je zase moc dobrá do koláčů. Připravuju z ní hedvábně hladké pyré, které přidávám třeba do chleba nebo do skořicových šneků.

Dýňové pyré jsem jsem zkoušela přidat do chlebového těsta, ten nám pak vydržel skoro 6 dní vláčný. Pekla jsem skořicové šneky a dýni přidala jak do těsta, tak do náplně (o recept se brzy podělím). Můžete vyzkoušet dýňový koláč s pusinkami, dýňový cheesecake slazený jen medem nebo podzimní dýňový dort. Z pyré jde připravit rychlá omáčka na těstoviny (osmažíte trochu cibule, přidáte pyré, trochu smetany, sůl, pepř a třeba čerstvý tymián a necháte prohřát. Pak už jen stačí smíchat s těstovinami a posypat parmazánem). Možností, jak využít pyré z dýně je opravdu spousta a jsem si jistá, že jich vymyslíte ještě víc, klidně mi je napište do komentářů.

Pyré jsem vařila z máslové dýně. Můžete použít i muškátokvou nebo hokkaido. Dýně hokkaido se jako jediný druh dýně nemusí loupat, připravuje se i se slupkou. Pokud budete připravovat pyré z tohoto druhu, doporučuji vám propasírovat ho po rozmixování přes jemné sítko, abyste odstranili zbytky slupek.

Dýňové pyré

  1. Dýni umyjte, oloupejte (hokkaido nemusíte), rozkrojte ji a vydlabejte semínka.
  2. Nakrájejte ji na kostky asi 2x2 cm.
  3. Dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte nějakých 20 minut do změknutí. Slijte vodu a nechejte vychladnout.
  4. Tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré, pro jistotu můžete propasírovat přes síto.
  5. V lednici můžete pyré skladovat asi 5 dní. Můžete ho také zamrazit.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku