Dýňové cupcakes s čokoládovým krémem a lískooříškovým máslem

Když se probírám svými staršími recepty na blogu, vidím, že téměř každý rok jsem upekla něco z dýně. Ani letos tomu nebude jinak. Mám pro vás dýňové cupcakes, co voní po skořici, jsou plněné lískooříškovým máslem, nahoře sedí čepice z čokoládového krému a zdobené jsou lyofilizovanými brusinkami. Podzim je za dveřmi!

Dýňové cupcakes jsem připravila ve spolupráci se Světem plodů, kam pravidelně chodím pro ořechy a sušené ovoce. Všechno mají tak dobré! Můj Jeníček zase zbožňuje jejich lyofilizované (mrazem sušené) ovoce, třeba maliny, fíky a banány u nás hned zmizí. A do brusinek se teď pustila i malá Elsa.

V tomto receptu používám voňavou cejlonskou skořici, lískooříškovou pastu (máslo), které bych se mohla ujíst, mléčnou čokoládu do krému a křupavé sladko-kyselo-hořké lyofilizované brusinky. V kombinaci s dýňovým těstem je to dobrota. 

Do receptu budete potřebovat dýňové pyré. Je úplně na vás, kterou dýni zvolíte. Já jsem pyré připravila z dýně hokkaido, která těstu dodá výrazně oranžové zbarvení. Ráda používám i máslovou dýni, která má velmi jemnou chuť a těsto získá jen takový nádech do oranžova. 

Dýňové pyré připravíte tak, že s trochou vody podusíte cca 220 g oloupané dýně nakrájené na kostky. Uvařenou dýni rozmixujete tyčovým mixérem. 

Dýňové cupcakes s čokoládovým krémem a lískooříškovým máslem

na 12 kousků

Těsto

  • 200 g dýňového pyré (použila jsem hokkaido)
  • 75 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 15 ml medu
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva

Krém

Na ozdobu

  1. Máslo a vejce vytáhněte z lednice asi dvě hodiny před pečením, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
  2. Připravte si dýňové pyré a také ho nechejte dojí do pokojové teploty.
  3. Troubu předehřejte na 165 °C a 12 formiček na cupcakes vyložte papírovými košíčky.
  4. V míse šlehejte máslo s cukrem a medem, dokud celá směs nezesvětlá a není nadýchaná.
  5. Zašlehejte vejce, vždy jen jedno, aby se směs nesrazila. Výsledkem bude nadýchaná pěna.
  6. Do jiné misky prosijte mouku, skořici, prášek do pečiva a promíchejte. Sypkou směs  a dýňové pyré přimíchejte k tekutému základu. 
  7. Těstem naplňte košíčky zhruba do 2/3 jejich výška a pečte 20-25 minut. Nechejte vychladnout.
  8. Nyní je čas na přípravu krému. Smetanu nalijte do hrnce a nechejte ji přijít k varu. Stáhněte z plotny, přidejte čokoládu, máslo, sůl a nechejte pár minut odstát. Poté rozmíchejte dohladka.
  9. Čokoládovou směs přemístěte do lednice, kde ztuhne do poroby krému, trvá to asi dvě hodiny. Pravidelně promíchávejte metličkou, aby krém tuhnul rovnoměrně.
  10. Přichází čas cupcakes naplnit. V každém cupcaku vydlabejte malou dírku a naplňte ji lískooříškovým máslem.
  11. Ztuhlý krém přemístěte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou (použila jsem špičku o průměru 18 mm) a všechny košíčky ozdobte velkou pusinkou z krému. Dozdobte lyofilizovanými brusinkami a můžete servírovat.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny