Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Jeníčkův dort k 1. narozeninám

Náš Jeníček oslavil své 1. narozeniny. Přiznám se, byla jsem z toho úplně dojatá. Když vidím, jak se z miminka za ten první rok života stal malý člověk s osmi zuby, který umí první dvě slova, učí se stát bez opory, vleze všude tam, kde byste ho raději neviděli (třeba na schody) a vždycky se mu úplně rozzáří očka, když může vyvést nějakou lumpárnu… maminky pochopí.

Jeníčkovi jsem pekla dort z ovesné mouky, který je úplně bez cukru a oslazený jen ovocným pyré. Krém je ze smetany a jogurtu a dortíček jsem zdobila granátovým jablkem, který si malý pán v poslední době oblíbil. Dort je velmi málo sladký (podle mě roční děti cukr opravdu nepotřebují), ale zase se ho nemusíte bát dát dítěti v jakémkoli množství. 

Ale co myslíte, kolik dortu si Jeníček dal? Jedno sousto a pak už nechtěl. Zatím to není velký jedlík. Mně ale dort chutnal a kamarádům také. Jen jedné mojí tetičce přišel málo sladký a moc jí nejel.

Pár poznámek k pečení dortu.

  • Do dortu jsem dávala jen ty potraviny, které Jeníček běžně jí - ovesnou mouku (vločky), bio vajíčka, ovoce, skořici, bílý jogurt, šlehačku.
  • Ovesnou mouku jsem si umlela v mixéru z celých ovesných vloček. A pak jsem ji ještě prosála přes síto, abych odstranila případné kousky vloček ji měla jemnou. Ovesnou mouku běžně koupíte i ve zdravých výživách, ale také ji doporučuji předem prosít.
  • Dort jsem sladila ovocným pyré, které jsem si v létě uvařila z broskví, a pak zamrazila. Můžete použít kupovanou přesnídávku (z mých zkušeností je sladší, než ty doma dělané) nebo rozmixovaný banán, s ním to opět bude sladší.
  • Jeníček má docela rád skořici, běžně mu ji dávám do kaše. A protože se narodil na podzim, ladila jsem celý dortíček do podzimních chutí. Když skořici vynecháte, nic se nestane.
  • Mezi vrstvy dortu přišlo švestkové pyré. Švestky zrovna byly na trhu, tak jsem nevymýšlela nic komplikovaného. Fungovaly by i hrušky nebo jablka, ale dort by nebyl tak oku lahodící. V létě použijte čerstvé jahody, maliny, borůvky, prostě co vaše dítko jí.
  • Dort nachystejte den předem, hezky se naleží a korpusy nasáknou všechny chutě. A pak to bude mnohem lepší. Pokud to ale den předem nestíháte, k odležení postačí i dvě tři hodiny.

Dort k 1. narozeninám z ovesné mouky

12 porcí

Krém

  • 500 g bílého jogurtu (použila jsem naši oblíbenou Hollandii)
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání

Švestkové pyré

  • 200 g švestek
  • 100 ml vody

Korpusy

  • 4 velká vejce od slepic z volného chovu (nebo 5 malých vajíček)
  • 200 g ovesné mouky
  • 1 malá lžičky skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
  • 200 g ovocného pyré
  1. Nejdříve si nachystejte krém. Do větší misky dejte široké síto a vyložte ho jemným plátýnkem. Vyklopte do něj jogurt a umístěte na noc do lednice. Z jogurtu vykape syrovátka  a bude krásně hustý.
  2. Švestkové pyré. Švestky vypeckujte, nakrájejte na kousky a spolu s vodou dejte do hrnce. Vařte asi 45 minut, dokud směs nezhoustne a nezíská tmavě rudou barvu. Nechejte vychladnout a pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Uchovejte v lednici.
  3. Další den se dejte do pečení. Dvě dortové formy o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem (doporučuji dno i boky, pak vám půjdou korpusy lépe ven).
  4. Troubu předehřejte na 160 °C, spodní i horní ohřev (ne horkovzduch).
  5. Vejce vyšlehejte do nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. 
  6. Ovesnou mouku, skořici a prášek do pečiva promíchejte.
  7. Do vaječné pěny ručně vmíchejte ovocné pyré a směs mouky. Míchejte pomalu, aby vaječná pěna nespadla.
  8. Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem a pečte asi 35 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už je upečeno (špejle musí vyjít ven suchá).
  9. Korpusy nechejte vychladnout a poté každý z nich rozřízněte na dva díly. Budou to celkem tenké pláty.
  10. Dokončení krému. Do mísy dejte vykapaný jogurt se smetanou a šlehejte, dokud směs nebude hladká a hustá jako krém.
  11. Teď už můžete celý dort poskládat. Na talíř dejte první část korpusu, potřete vrstvou krému a dvěma lžícemi švestkového pyré. Přiklopte dalším korpusem a opakujte… Nakonec celý dort zvenku uhlaďte, ozdobte čím je libo a přemístěte na noc do lednice. Další den můžete servírovat. 
  12. Dort vydrží v lednici až tři dny.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku