Croissanty plněné lískooříškovým máslem s čokoládou
Křehoučké a křupavé croissanty plněné máslem z lískových oříšků a čokolády od Šufánka, které se pod rukama jen rozpadají. To je moje verze croissantů, které jsou navíc oproti těm pravým francouzským (jejichž příprava může zabrat více než čtyřiadvacet hodin) hotové za dopoledne.

Mám velikou radost, že vám můžu představit spolupráci s oříškovými másly Šufánek, které jsou mé oblíbené od té doby, co je kluci v Olomouci začali v roce 2014 vyrábět. V té době jsem znala možná tak arašídovové máslo ze supermarketu a moc jsem nechápala, co na něm všichni vidí, bylo sladké a plné palmového oleje. No a pak se ke mně dostala sklenička arašídového másla od tehdy ještě neznámého Šufánka... jiné oříškové máslo jsem už nikdy nekoupila. Másla od Šufánka jsou vyráběna z kvalitních surovin (pokud to jde tak i z českých) a jsou prostě výborná . Pevně věřím, že si jejich oříšková másla oblíbíte stejně, jako já!

Těsto na croissanty (neboli plundrové těsto) se skládá ze dvou částí. Z vrstev másla a z kynutého těsta, které přes sebe navzájem překládáte, čímž docílíte takzvaného “listování”, tedy střídání tenoučkých vrstev másla a těsta. Voda obsažená v těstě se při pečení vypaří a vytvoří tradiční nadýchanou strukturu croissantu.
A ještě pár rad před pečením.
Croissanty doporučuji dělat v době, kdy máte v kuchyni příjemnou teplotu do 23 stupňů. Jinak se může stát, že se bude máslo rychle roztápět a těsto se vám nepodaří.
Ve chvílích, kdy těsto odpočívá v lednici je důležité, aby bylo zakryté vlhkou utěrkou. Je to proto, aby neoschlo.
Těsto se nesnažte moc rozvalovat, velikost 50 x 25 cm je maximum. Přílišné rozvalování těsta vede k tomu, že se vrstvy spíjí dohromady a zničí se tím listování.
A nakonec - cvičení dělá mistra. Croissanty se vám napoprvé možná nepovedou úplně dokonalé (proto můžete první várku upéct jen z poloviční dávky), ale každý další pokud už bude mnohem lepší!
