Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Čokoládový dort s marcipánem

Jako každý rok jsem narozeninový dort pro maminku, která slavila o Vánocích, upekla mnohem později. Půlka dortu byla navíc k mým blížícím se únorovým narozeninám. Nakonec mi ještě bylo řečeno, že dort vypadá jak pro myslivce.

Tento dort už na blogu najdete, ale dnešní obměna s marcipánem je myslím zajímavější právě díky kombinaci marcipánu a čokolády. Marcipán ale vybírejte ten nejlepší, jaký seženete, ideálně s 50 – 60% mandlí. Měl by obsahovat pouze mandle a cukr, nic víc do marcipánu nepatří.

Čokoládový dort s marcipánem

12 porcí

Korpus

  • 180 ml 15 % zakysané smetany
  • 160 g cukru krupice
  • 140 g hladké mouky
  • 75 g kakaa
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 4 velká vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • špetka soli
  • 160 ml oleje

Čokoládový krém (ganache)

  • 300 g 50% čokolády, nejlépe belgické
  • 150 g másla
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 150 – 200 g marcipánu

Mirror glaze

  • 3 plátky želatiny
  • 105 g cukru moučka
  • 55 ml vody
  • 33 g kakaa
  • 33 g smetany ke šlehání
  • 25 g čokolády, nasekané na kousky
  1. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, dno i boky formy.
  2. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, přidejte polovinu cukru a šlehejte, dokud není sníh pevný.
  3. Žloutky opatrně smíchejte se zakysanou smetanou, zbylým cukrem a s olejem, přidejte prosáté kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše smíchejte mixerem.
  4. Ručně a po částech přimíchejte bílky. Míchejte velmi opatrně, aby bílky neztratily svůj objem.
  5. Těsto nalejte do formy a na povrchu uhlaďte. Pečte asi 45 minut a pak vyzkoušejte špejlí, jestli už je upečeno.
  6. Nechejte korpus úplně vychladnout. Poté ho rozřízněte na tři díly.
  7. Marcipán rozdělte na dvě části a z každé vyválejte tenký kruh o průměru 20 cm. Pokud se marcipán lepí, podsypejte ho moučkovým cukrem.
  8. Čokoládový krém. Do misky dejte máslo nakrájené na malé kousky a najemno nasekanou čokoládu. Smetanu přiveďte k varu, poté ji asi na pět sekund odstavte, aby už se nevařila a následně přelijte přes čokoládu a máslo.
  9. Nechejte asi 3 minuty stát, poté metličkou rozmíchejte dohladka. Ganache dejte do lednice a každou čtvrthodinu ji promíchejte, dokud nezíská podobu krému.
  10. Dort rozřízněte na tři části, a pokud je vršek hodně vyboulený, seřízněte jej. Spodní část potřete lžící krému a položte na i jeden marcipánový kruh. Marcipán potřete asi třetinou krému a přiklopte vyboulenou vrchní částí korpusu, opět potřete lžící čokolády, marcipánem a třetinou krému. Přiklopte prostřední částí korpusu a celý dort rovnoměrně potřete čokoládou. Dejte ztuhnout do lednice.
  11. Mirror glaze. Želatinu namočte do studené vody a nechejte asi 10 minut nabobtnat. V hrnci smíchejte cukr, vodu, kakao a smetanu a za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte, přisypejte čokoládu a rozmíchejte. Nakonec do horké glaze přidejte vyždímané plátky želatiny a rozmíchejte dohladka.
  12. Glaze asi každých pět minut promíchejte, dokud nemá téměř pokojovou teplotu. Měla by také zhoustnout.
  13. Přelejte ji přes vršek dortu a nechejte ji stékat po bocích. Dort vraťte ještě asi na hodinu do lednice a poté jej ozdobte jehličím a šiškami.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku