Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Čokoládový dort s malinami

Narozeninový dort, neb měsíc zpátky jsem slavila úctyhodný věk a první bílý vlas (moudrost, abyste rozuměli). Nicméně, zpátky k tématu. Dort. Po večerech nemůžu spát, protože přemýšlím o nejdokonalejší chuťové kombinaci a že já si dokážu navymýšlet věcí... Letos vyhrála čokoláda (stejně jako minulý rok - čekal někdo něco jiného?). Upekla jsem si třípatrovou kladdkaku s malinami a čokoládovým krémem a bylo to lahodné.

Kladdkaka je snad nejrychlejší dort, který znám. Umícháte ho v ruce, chvíli pečete a vznikne vám něco dokonalého. Seriously, nepotkala jsem ještě nikoho, komu by nechutnal. Já sama ho nejraději peču tak, aby byl prostředek úplně syrový, protože jednak ztuhne a potom, kdo by neměl rád tekutou čokoládu?

K ruce si vemte tři dortové formy o průměru 16 cm (anebo jednu a pečte to natřikrát, že). Místo toho, abyste upekli jednu kladdkaku, upečete rovnou tři. Nebudeme troškařit. Recept na jeden dort naleznete zde, v tomto receptu jsem vám to rovnou vynásobila třema. Doufám, že mě za to množství cukru nebudete proklínat... Nutno říci, že na to, jak maličký dortík je (16 cm opravdu není moc), stačí pro pořádnou kopu lidí. Nakrájela jsem ho na 16 kousků a i tak bylo těžké svou porci dojíst. Je hutný a sladký...

K servírování doporučuji tuhou šlehačku a případně čerstvé maliny, protože ta jejich kyselost a nesladkost šlehačky chuť dortu dokonale doplní.

Čokoládový dort s malinami

Korpusy

  • 300 g másla
  • 650 g cukru
  • 6 vajec
  • 180 hladké mouky
  • 12 lžic kakaa holandského typu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky soli

Krém

  • 250 g 50% čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 100 g malinové marmelády
  • Čerstvé maliny na ozdobení
  1. Předehřejte troubu na 175 stupňů. Rozpusťte máslo a nechejte mírně vychladnout. Vmíchejte cukr, kakao a vejce a dobře zamíchejte. Přidejte mouku, vanilkový cukr a sůl a vymíchejte do hladkého těsta.
  2. Těsto rozdělte do tří pečicím papírem vyložených a máslem vymazaných dortových forem s odjímatelným okrajem. Vložte do dobře vyhřáté trouby a pečte 15 - 20 minut. Dort by měl být upečený na okrajích a ne úplně propečený uprostřed.Nechejte vychladnout.
  3. Krém si připravte chvíli před skládáním dortu, jinak ztuhne a nic s ním nenaděláte.Smetanu zahřejte a vmíchejte do ní čokoládu nalámanou na kousky. Míchejte, dokud se nerozpustí. Nechejte maličko vychladnout a zašlehejte máslo.
  4. Skládání dortu.První korpus položte na talíř a potřete jej vrstvou čokoládového krému. Druhý korpus potřete na spodní části vrstvou marmelády a přiklopte na první korpus. Opakujte, dokud nesekládáte všechny korpusy. Celý dort poté natřete tenkou vrstvou krému a vlože na 10 minut do lednice, aby krém ztuhl. Poté natřete druhou vrstvu krému a uhlaďte příborovým nožem. Ozdobte malinami a nechejte alespoň hodinu před servírováním ztuhnout. Krájejte horkým nožem.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku