Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Čokoládový dort s karamelovou šlehačkou

Tak toto byl můj narozeninový dort. Musela jsem si ho upéct sama, protože jak maminka prohlásila, stejně peču nejraději z celé rodiny. Tak ať se vyřádím dle libosti. A tady máme výsledek - hutný čokoládový dort (inspirovaný Nigellou Lawson) s karamelovou šlehačkou, o které se vám bude zdát ještě dvě noci, takovou na ni budete mít chuť. Nikdy nebudete chtít dojíst svůj kousek, to vám garantuju.

Čokoládový dort s karamelovou šlehačkou

Korpus

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 bal. kypřicího prášku
  • 80 g kakaa holandského typu
  • 100 g čokolády
  • 360 g másla + na vymazání formy
  • 4 velká vajíčka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 ml zakysané smetany
  • 100 g sekaných mandlí (nechte si stranou 1 lžíci na ozdobu dortu)

Karamelová šlehačka

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 400 ml 40% smetany ke šlehání

Karamel

  • 100 g cukru krystal
  • 1 lžíce sekaných mandlí
  1. Ingredience vyndejte z ledničky, aby všechny suroviny v receptu měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 stupňů a dvě dortové formy o průměru 20 cm (nebo dvě různě velké formy o průměru 18 a 20 cm) vymažte máslem. Do mísy přesypte mouku, cukr, kypřicí prášek, kakao, nasekanou čokoládu, mandle a přidejte máslo, vajíčka, vanilku a zakysanou smetanu. Hněťte, dokud nezískáte hladkou, hustou hmotu.
  2. Rozdělte do forem a pečte zhruba 35 minut, nebo dokud špejle zabodnutá doprostřed není suchá. Upečené korpusy vyndejte z trouby a ještě ve formě je nechte deset minut chladnout, teprve pak formy odstraňte.
  3. Vyšlehejte smetanu na hustou šlehačku a pak po částech vmíchejte celé salko. Dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  4. Připravte karamel. Do hrnce dejte cukr a na mírném ohni pomalu rozpouštějte. Pak hmotu vylejte na pečicí papír, rychle rovnoměrně rozetřete, posypejte mandlemi a nechejte vychladnout.
  5. Teď přijde to nejzajímavější - samotné skládání dortu. Ve spodním korpusu vydlabejte cca 1 - 2 cm hlubokou díru, do které nalejte krém. Měl by trochu přetékat, aby pak na dortu vytvořil správný efekt. Horní korpus rozkrojte podélně na dvě části tak, aby spodní byla větší. Přiklopte na spodní korpus a opět vydlabejte díru, tentokrát ne tak hlubokou, a naplňte ji krémem. Přiklopte vrchní částí a pro jistotu zabodněte do dortu špejli, aby se nerozjížděl. Polejte zbytkem krému, posypejte lžící mandlí, nalámejte karamel na kousky a zabodejte je do dortu. Nechte v lednici ještě dvě hodiny vychladit a pak podávejte.

Tak, dort je hotový, ale zbyl vám vydlabaný korpus a trocha krému? Co s tím? Jsou dvě možnosti - za prvé dát sníst a vylízat dobrovolníkům a za druhé vytvořit poháry. Vezměte 4 - 6 skleniček, na dno navrstvěte rozdrobený korpus, na to smetanový bílý jogurt, nahoru zbytek šlehačky a posypejte zbylými mandlemi (pokud tedy nějaké zbyly).

Hrnec od karamelu umyjete snadno, stačí do něj nalét horkou vodu, půl hodiny počkat a je hotovo.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku