Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Čokoládový bezlepkový dort s kandovanými pomeranči

Jednoduchý čokoládový dort, napadne vás. A máte pravdu. Ale v té jednoduchosti se právě skrývá to kouzlo. Hutný a dokonale čokoládový korpus s jemnými tóny Amaretta a kousky vlašských oříšků.

Čokoládový bezlepkový dort s kandovanými pomeranči

Kandované pomeranče

  • 2 velké pomeranče
  • 700 ml vody
  • 300 g cukru
  1. Pomeranče namočte alespoň na den předem do studené vody, aby se z kůry uvolnily chemikálie. Během této doby vodu jednou vyměňte.
  2. Další den nakrájejte každý pomeranč na 10 – 12 měsíčků.
  3. Do většího hrnce dejte vařit vodu s cukrem. Přidejte pomeranče a nechejte vařit asi hodinu a půl, dokud pomeranče jakoby nezprůsvitní a všechna voda se nevyvaří. Dejte si jen pozor, aby se pomeranče nepřipálily. V případě, že pomeranče ještě nejsou hotové a voda už se vyvařila, přilijte další.
  4. Hotové kousky pomeranče skládejte na pečicí papír a nechejte vychladnout.

Korpus

  • 150 g másla
  • 150 g 60% čokolády
  • 150 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 200 g vlašských oříšků
  • 2 lžíce likéru Amaretto
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • kakao na posypání
  1. Předehřejte troubu na 165 stupňů. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
  2. Na pánvi si nasucho opražte lískové oříšky, aby začaly krásně vonět. Nechejte vychladnout a 150 g oříšků namelte v robotu na jemnou mouku. Zbylých 50 g nahrubo nasekejte.
  3. Máslo dejte do kastrůlku a nechejte pomalu rozpustit. Odstavte z ohně a přisypejte čokoládu. Míchejte, dokud se nerozpustí a nechejte směs vychladnout.
  4. V misce vyšlehejte bílky se špetkou soli do polotuha, přidejte 50 g cukru a šlehejte, až je sníh hustý a tvoří špičky.
  5. V jiné misce vyšlehejte žloutky se zbylými 100 g cukru do pěny. Přidejte čokoládu a ručně zamíchejte. Dále přidejte ořechy, amaretto a kakao. Nakonec opatrně a po částech přimíchejte bílkový sníh.
  6. Směs nalejte do dortové formy a na povrchu uhlaďte. Pečte asi 55minut až hodinu. Popřípadě vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto již upečené. Dort by měl být na okrajích hotový, uprostřed by ale neměl být úplně upečený, aby nebyl příliš suchý.
  7. Dort nechejte úplně vychladnout a poté pořádně posypejte kakaem a ozdobte kandovaným pomerančem.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku