Čokoládové cookies s lískovými oříšky

Kousnete si a nejdřív ucítíte jemnou chuť vanilky. Následuje hořká chuť čokolády a křupnutí lískového oříšku, lehce nakyslá chuť malin a vločka maldonské soli pro ten správný kontrast. Vše doplněno dokonalým sušenkovým těstem, křupavým u okrajů a vláčným uprostřed. To jsou mé dokonalé cookies.

Pár poznámek před pečením

  • Do těsta patří spousta másla. Ještě o stupeň výš sušenky posune přepuštěné (hnědé) máslo, které si snadno vyrobíte doma. Má karamelově oříškovou chuť a osobně v něm nechávám i takové ty hnědé kousíčky na dně hrnce. Před pečením je třeba nechat máslo ztuhnout do pokojové teploty.
  • Cookies jsou sladké, o tom žádná. Ale právě cukr je jednou z přísad, která jim dodává typickou strukturu, proto cukru neubírejte, kdyžtak jen malinko. V receptu používám dva druhy cukru - bílý krupicový cukr a melasový třtinový cukr (velmi tmavý cukr vyrobený ze třtinové šťávy s výrazně karamelovou chutí). Můžete ho nahradit třtinovým cukrem.
  • Máslo a vejce musí mít při míchání těsta pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo.
  • Těsto na cookies se nechává přes noc odležet v lednici (resp. můžete ho tam nechat 8-24 hodin). Vychlazené těsto lépe rozvine lepek a při pečení se bude méně roztékat.
  • S pečením je to trošku oříšek, protože každá trouba peče jinak. V té mojí se cookies pečou přibližně 10 minut, ale v té vaší to může být jinak. Pokud pečete v plynové troubě, snižte teplotu na 160 stupňů, plynové trouby totiž obecně pečou rychleji a víc hřejí.
  • Pokud necháte sušenky péct déle (víc dozlatova), budou křupavější  - tohle už je na vašich chuťových preferencích.
  • Místo hořké čokolády můžete dát mléčnou nebo bílou, ořechy vyměnit za jiné, přidat sušené ovoce... tady se meze nekladou. Já často sypu do těsta různé zbytky ořechů, které už potřebují sníst. 
  • Po upečení se cookies posypou špetkou maldonské soli - jsou to křehoučké solné vločky, které dodají chuťový kontrast vší té sladkosti. Můžete použít i jinou sůl, ale ta maldonská je krásná na pohled. 

Čokoládové cookies s lískovými oříšky

18-25 sušenek

  • 220 g přepuštěného nebo obyčejného másla v pokojové teplotě
  • 130 g krupicového cukru
  • 70 g melasového třtinového cukru
  • špetka soli
  • zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
  • 2 vejce vel. M
  • 200 g hladké mouky
  • 60 g žitné nebo pohankové mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička sody (8 g)
  • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády (použila jsem 90%)
  • 80 g lískových oříšků
  • 3 lžíce lyofilizovaných malin
  • na posypání lžička maldonské soli
  1. Máslo a vejce vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
  2. Máslo vyšlehejte dohladka, trvá to pár minut. Nejlépe to půjde v kuchyňském robotu, ať u toho nemusíte stát.
  3. Přidejte krupicový cukr, melasový cukr (ten do mísy rozdrobte, rád dělá velké hrudky), sůl, vanilku a šlehejte asi 5 minut. Krystalky cukru se během této doby téměř rozpustí.
  4. Přidejte jedno vejce a pořádně zašlehejte, pak teprve zašlehejte druhé.
  5. Bokem do misky prosijte přes sítko obě mouky, škrob, sodu a promíchejte.
  6. Čokoládu i ořechy nasekejte nahrubo. Hrst čokolády si odložte bokem, zbytek vmíchejte do směsi mouky. Přidejte také všechny oříšky.
  7. Sypkou směs přidejte do máslového základu a už jen rychle promíchejte.
  8. Teď si připravte velký tác (který ale zároveň vejde do lednice) a vyložte ho pečicím papírem. Navlhčenýma rukama z těsta tvořte kuličky o průměru 3,5 cm a posypejte je zbylou čokoládou. Po upečení udělá tahle čokoláda na sušenkách rozteklé čokoládové mapy, což chceme. Nakonec posypejte lyofilizovanými malinami a trochu je vtlačte do těsta.
  9.  Kuličky skládejte na tác, přikryjte a nechejte 8-24 hodin chladit v lednici.
  10. Sušenky se pečou na 170 stupňů a pekla jsem je natřikrát. Pečící plechy vyložte pečicím papírem a kuličky z těsta na ně naskládejte tak, aby mezi sebou měly rozestupy a nespekly se - tedy asi 8 sušenek na 1 plech.
  11. Pečte 8-12 minut, dokud nebudou okraje jen lehce zlatavé a sušenky můžou vypadat ještě trochu nedopečeně, ale přesně v této chvíli jsou hotové. Nechejte je vychladnout na plechu, tím se zpevní.
  12. Hotovo, pusťe se do nich. Pokud je nesníte hned, chovejte je ve vzduchotěsné dóze nebo je zamražte v mrazících sáčcích. Pak už si snadno vytáhnete jednu dvě ke kafi.


DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika