Citronový chlebíček s borůvkami a vanilkovým máslovým krémem
Zpěv ptáků se nese krajinou, první kvítky nenápadně kvetou, dny se prodlužují a omamně voní čerstvým vzduchem. Jaro je tady! Citronový chlebíček s borůvkami a vanilkovým krémem jsem vytvořila tak, aby se jeho svěží chuť hodila právě do prvních jarních dní. Recept jsem vytvořila v rámci dlouhodobé spolupráce se Světem plodů.


- V receptu používám lyofilizované borůvky. Místo nich můžete dát mražené (do těsta je nasypejte rovnou z mrazáku, aby těsto neobarvily) a v létě samozřejmě čerstvé. Mražených a čerstvých borůvek použijte asi 50 g.
- Přimlouvám se, abyste do těsta použili kůru z chemicky neošetřeného citronu.

- U máslového krému se nemusíte bát, že bude tuhý jako kámen. Můj máslový krém je perfektním balancem mezi stabilním krémem a lehoučkým žloutkovým pudinkem. Je příjemně sladký a provoněný vanilkou. Bude vám chutnat, uvidíte!

Citronový chlebíček s borůvkami a vanilkovým máslovým krémem
Těsto
- 3 vejce
- 80 g krupicového cukru
- 65 g třtinové panely
- velká špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 150 g hladké mouky
- 60 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva (10 g)
- 75 ml 31% smetany ke šlehání
- 100 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 15 g lyofilizovaných borůvek
Vanilkový máslový krém
- 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
- 4–5 žloutků (90–100 g)
- 160 ml 31% smetany ke šlehání
- 60 g krupicového cukru
- 140 g másla v pokojové teplotě
- 15 g nahrubo nasekaných pistácií
Těsto
- Formu na chlebíček o délce cca 26 cm vymažte olejem a vysypejte hrubou nebo mandlovou moukou. Troubu předehřejte na 165 °C.
- V míse vyšlehejte vejce, cukr, panelu, sůl a citronovou kůru do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut.
- Do jiné misky prosejte oba druhy mouky, prášek do pečiva a dobře promíchejte.
- Do vaječné pěny vmíchejte směs mouky, smetanu, máslo a promíchejte. Nakonec ručně pomocí stěrky přimíchejte borůvky.
- Těsto nalijte do formy, uhlaďte a pečte asi půl hodiny dozlatova, podle toho, jak silně vaše trouba peče. Na konci pečení vyzkoušejte špejlí, jestli už je chlebíček hotový, špejle z těsta vyjde suchá.
- Chlebíček nechejte chvíli chladnout ve formě, poté vyklopte a nechejte úplně zchladnout. V mezičase si připravte vanilkový krém.
Vanilkový máslový krém
- Do menšího hrnce dejte žloutky, smetanu, cukr a rozmíchejte dohladka.
- Při nízké teplotě směs v hrnci zahřívejte a po celou dobu míchejte, aby se žloutky nesrazily. Během chvíle začne celá směs houstnout jako pudink. Trvá to přibližně 5 minut. Pozor, krém nesmí vřít. Vanilkový krém můžete připravovat i ve vodní lázni, ale není to nutné.
- Odstavte z plotny a krém přelijte do kovové misky. Povrch pudinku zakryjte kouskem potravinářské folie. Díky tomu se na něm nevytvoří škraloup.
- Nechejte asi dvě hodiny odstát, aby pudink zchladnul do pokojové teploty. Je velmi důležité, aby měl pudink i máslo stejnou teplotu (pokojovou), jinak se krém může srazit.
- Pokud se vám zdá, že je pudink mírně sražený (což se může stát, když ho nezvládnete dostatečně míchat), rozmixujte ho tyčovým mixérem dohladka.
- V mixéru šlehejte máslo, až bude mít nadýchanou konzistenci a světlou barvu, tvá to asi 5–10 minut.
- Po částech másla zašlehávejte vychladnutý pudink a několik minut šlehejte. Hotový krém by měl mít hladkou a roztíratelnou konzistenci.
- Pokud je krém příliš tekutý, nechejte ho v lednici ještě nějakou chvíli vychladit a poté znova prošlehejte.
- Krém přemístěte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou o průměru 15 mm a na povrchu chlebíčku jí vytvořte vlnky.
- Posypejte sekanými pistáciemi a můžete rovnou servírovat. Uchovávejte v lednici.
Tento recept vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu!
