Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Citronový cheesecake s jahodami

To se mi zase jednou něco povedlo... A že opravdu povedlo. Cheesecake s jahodami k večeři není úplně špatná volba, co myslíte?

Jedná se o totožný recept, který tu už jednou byl, jen poměr náplně jsem poupravila. A pak jahody... Jahody jsou k němu prostě perfektní, takové ty hodně rudě zralé až skoro se rozpadající plody. A oproti tomu, jak jsem ho minule připálila, se mi tentokrát povedl dokonale.

Citronový cheescake

  • 200 g sušenek
  • 100 g másla
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 300 g sýru Philadelphia/ Lučiny/ žervé
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g cukru moučka
  • Jemně nastrouhaná kůru z jednoho citronu
  • Šťáva z půlky citronu
  • 4 vejce a jeden žloutek
  • 300 g jahod na odzobu
  1. Sušenky rozdrťte v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a důkladně vymažte máslem. Do formy přesuňte sušenkovou hmotu a pořádně ji upěchujte skleničkou s rovným dnem. Dejte na čtvrt hodiny chladit do lednice.
  2. Žervé a tvarohy šlehejte na hladkou hmotu, kuchyňskou stěrkou hmotu stírejte ze stěn nádoby, aby se vše rovnoměrně prošlehalo. Přidejte cukr, smetanu, citronovou kůru a šťávu a opět šlehejte. Poté po jednom přidávejte vejce a vždy na nízké otáčky zašlehejte. Čím jste blíž konci, tím méně mixujte. Nešlehejte příliš, jinak bude v náplni příliš mnoho vzduchu a cheesecake se během pečení nafoukne, což není dobře. Hladkou a jemnou hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat. Poté s formou pořádně několikrát praštěte o kuchyňskou linku, aby unikly všechny vzduchové bubliny, které v krému zůstaly.
  3. Trouba předehřejte na 160 °C. Na dno trouby umístěte nádobu s vodou, aby cheesecake nebyl vysušený. Pečte asi 35 - 40 minut. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé. Pozor, na povrchu by neměl zhnědnout! Koláč nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi dvě hodiny chladnout. Pak ho umístěte nejlépe do druhého dne do lednice.
  4. Druhý den ostrým nožem opatrně odřízněte cheesecake od krajů formy a odstraňte ji. Překlopte dort na velký talíř vyložený pečicím papírem (takže bude chvíli obráceně) a odstraňte dno formy a papír. Nyní dort překlopte na talíř, na kterém jej budete servírovat. Sejměte papír.
  5. Ozdobte jahodami a můžete podávat. Až budete krájet, namočte nůž před každým řezem do horké vody a osušte, řez bude až chirurgicky přesný.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku