Citronový cheescake

Musím se vám přiznat, cheesecake se mně vůbec nepovedl. Teda nakonec ano, ale bylo to těžké… Nejdříve se mně na povrchu spálil, zřejmě vinou naší trouby (taková ta malá věc o rozměrech mikrovlnky) na povrchu zčernal. To jsem nakonec jaksi odřezala a nikdo nic nepoznal. Pak jsem si nebyla jistá, kdy přestat péct, ono se řekne, až se bude třást jako želé, když poklepete na bok formy, jenže odhadnout to není tak snadné, jak se zdá.
A pak krém, smíchala jsem ho se želatinou a nechala asi minutu (!) stát – no a on mně mezitím ztuhl. Takže vyhodit a znova…inu, spousta se mi toho nepodařila, ale o to větší mám důvod konečně se ho naučit pořádně péct.
P. S. Chutnal (naštěstí) skvěle!

Citronový cheesecake

  • (citron v něm jde cítit opravdu jen maličko, je jen na zvýraznění chuti)
  • 150 – 250g sušenek
  • Asi polovinu množství másla
  • 600g plnotučného krémového sýra (riccota, mascarpone,tvaroh, Lučina, žervé…)
  • 150g přírodního hnědého cukru
  • Jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu
  • Šťáva z půlky citronu
  • 3 vejce a jeden žloutek

Vrchní vrstva:

  • Balení zakysané smetany
  • 1 lžíce cukru
  • 2 plátky želatiny
  1. Sušenky jemně rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vezměte otevírací dortovou formu (24 cm) a opravdu důkladně ji vymažte máslem. Ještě lépe to jde, pokud dno vyložíte kruhem z pečicího papíru a ten ještě potřete máslem. Pak do formy přesuňte sušenkovou hmotu a pořádně ji upěchujte skleničkou s rovným dnem. Pak dejte do lednice.
  2. Smetanový sýr (měl by být v pokojové teplotě) rozetřete dohladka nejlépe v robotu za nejnižších otáček. Potom přidejte cukr a postup opakujte, abyste znovu získali hladký krém. Přidejte citronovou kůru a šťávu. Nakonec přidávejte jedno po druhém vejce a žloutek. Čím jste blíž konci, tím méně mixujte. Hladkou a jemnou hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat.
  3. Trouba by měla být dobře vyhřátá na 160 °C. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé. Pozor, na povrchu by neměl zhnědnout! Dezert nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) ven. Pak ho umístěte nejlépe do druhého dne do lednice.
  4. Dostat koláč s formy je další zkouška. Vezměte utěrku a přelijte ji horkou vodou, počkejte, až přebytečná voda vyteče a pak na ni položte na 15 vteřin celou formu i s koláčem. To by mělo stačit na rozpuštění másla, kterým bylo vymazáno dno, takže nyní hbitě odstraňte bočnici, překlopte dort dnem nahoru na vymazaný talíř a krouživým opatrným pohybem sejměte spodní část formy, případně i papír. Znovu překlopte dort na připravený servírovací podnos a odejměte pomocný talíř. Uf.
  5. Želatinu rozpusťte dle návodu na obalu, smíchejte se smetanou a cukrem a pak rychle natřete na koláč a dejte zpět do lednice.
  6. Až budete krájet, namočte nůž před každým řezem do horké vody a osušte.

A odkud jsem čerpala já? Všechno potřebné, včetně skvělých tipů a triků naleznete tady.

Za fotky děkuju Adrianě.

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika