Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Celozrné raženky

Pekla jsem něco jako chleba. Podruhé v životě a poprvé úspěšně. První pokus (italská foccatia) se srazil, ale o tom raději pomlčet. A tak jsem z toho chleba měla docela strach. Ale. Přece se to musím naučit. Vzala jsem balení mouky a pustila se do receptu ze zadní strany. A víte co? Povedlo se mně to. Není to žádná dokonalost, trochu jsem ty raženky připálila, ale i tak jsou moc dobré. Chutnají tak...švédsky. To je sladce, oni ten cukr cpou do všeho a do chleba taktéž. V receptu je speciální "sirup" z cukru, který v českých podmínkách doporučuji nahradit (po poradě s mými českými kamarádkami téže se nacházejícími ve Švédsku) tekutým medem. Poněkud nezvyklá chuť, ale když si k nim dáte máslo a slanou šunku, jsou výborné.

(Ty menší "výtvory" jsou dílem holčiček, ale přesně takovou barvu by měly mít.)

Celozrné raženky (16 kousků)

  • 300 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 50 g másla v pokojové teplotě
  • 50 ml tekutého medu
  • 1 lžička soli
  • 300 g celozrnné mouky
  • cca 250 g hladké mouky (české mouky bude možná potřeba trošku jiné množství)
  • 50 g sekaných ořechů (vlašské, pekanové, makadamové, para, pistácie... cokoli máte doma)
  • Vločky (krystalky) mořské soli

Postup:

  1. Ohřejte mléko na 37 stupňů (teplota lidského těla), odstavte z plotny, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte. Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
  2. Mléko poté přelejte do větší mísy a přidejte všechny ostatní ingredience kromě hladké mouky. Vypracujte velice lepivé těsto a pak po částech zapracovávejte i hladkou mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Ale pozor, aby nebylo moc suché.
  3. Nechejte na teplém místě pod utěrkou 40 minut kynout.
  4. Rozdělte těsto na 16 kousků a z každého vyválejte kulatou raženku. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte pod utěrkou kynout další půlhodinku.
  5. Troubu předehřejte na 225 stupňů.
  6. Potřete raženky vodou a rovnoměrně posypejte sekanými ořechy a vločkami soli. Pečte cca 10 minut. (Měly by dopadnout trochu světleji než ty moje.)
  7. Nechejte pod utěrkou zchladnout a pak se do nich pusťte.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku