Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Borůvková bublanina

Děvče u plotny jednou dostalo chuť na ryze českou bublaninu, ale protože polohrubou mouku k ruce nemělo (nedostatkové zboží), trošku si ten recept vyšperkovalo a aby se to nezdrclo, vyšlehalo navíc z bílků sníh a ještě přidalo věc zvanou mandelmassa (mleté mandle a cukr v poměru 1:1), nasypalo na to pořádnou hrst borůvek a sladkou drobenku.

Borůvková hrníčková bublanina

(hrnek o objemu 200 ml)

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1/2 prdopeče
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku borůvek
  • 100 g mandelmassy

Drobenka

  • 30 g másla
  • 2 lžíce cukru moučka
  • Hladká mouka dle potřeby

V hrnci na nízké teplotě rozpusťte máslo a vmíchejte cukr. Přisypávejte mouku a míchejte, dokud směs nezíská správnou drobivou konzistenci.

Mandelmassa

  • 50 g loupaných mandlí
  • 50 g cukru moučka
  • 3 lžíce smetany

Mandle rozmixujte na co nejjemnější hmotu, přidejte cukr a smetanu a mixujte ještě několik minut, aby byla směs hladká.

Postup:

  • Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech nebo velkou formu na koláč vymažte olejem a vysypejte strouhankou.
  • Rozklepněte vejce a rozdělte je na bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh a dejte stranou. Žloutky šlehejte s oběma druhy cukrů, dokud směs není světle žlutá. Přidejte mléko a rozpuštěné máslo a šlehejte další tři minuty.
  • Po částech a na nejnižší otáčky mixéru zašlehávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec ručně velice opatrně vmíchejte sníh.
  • Nalejte těsto do formy, rovnoměrně na něj rozprostřete mandelmassu (nebo udělejte lžičkou malé kopečky), posypejte borůvkami a nakonec drobenkou.
  • Pečte uprostřed trouby cca 35 minut, dokud bublanina na povrchu nezezlátne. Pro jistotu vyzkoušejte špilkem, jestli je propečená i zevnitř.

P.S. Je jemná, nadýchaná a přece jen voní domovem.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku