Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Bezlepkový citronový dort s mákem

Doma mi voní kytice rozkvetlých větviček, slunce se opírá do oken a v lednici mám citronový dort s mákem a se srnkou. Jaro jak vymalované!

Recept na citronový korpus jsem si půjčila z kuchařky Short & Sweet od Dana Leparda, jen jsem ubrala cukru a místo hladké použila bezlepkovou mouku a bezlepkové ovesné vločky. Klidně ale použijte mouku i vločky s lepkem.

Tuto citronovou buchtu s mákem totiž peče jedna má kamarádka a já jsem se do té chuti úplně zamilovala. Takže jestli se vám nechce péct celý dort, upečte těsto jen na plech. Zkrátí se však doba pečení, pozor na to. Hned po upečení buchtu polijte sirupem a nechejte vsáknout. My jsme tu ale kvůli dortu, pojďme na to!

Díky tomu, že je v receptu jak máslo, tak olej, bude korpus příjemně vláčný. A mák bude zase hezky křupat.

Bezlepkový citronový dort s mákem a se srnkou

Korpus

  • 185 g cukru krupice
  • 125 g másla v pokojové teplotě
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • nastrouhaná kůra ze 3 bio citronů
  • 4 vejce vel. M
  • 50 horké vody
  • 230 g bezlepkové mouky (použila jsem Nomix)
  • 2 lžičky bezsulfátového prášku do pečiva
  • 75 g jemně mletých bezlepkových ovesných vloček
  • 30 g celého máku

Citronový sirup

  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml citronové šťávy

Krém

  • 350 g krémového sýra
  • 2 - 3 lžíce cukru moučka (podle chuti)
  • 150 ml smetany ke šlehání


  • kytičky, plátky citronu a dřevěnou srnku na ozdobu
  1. Všechny suroviny na korpus vytáhněte z lednice alespoň dvě až tři hodiny předem, aby stihly dojít do pokojové teploty.
  2. Troubu předehřejte na 165 stupňů a dortovou formu o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem. Papír dejte na dno formy i na její boky tak, aby papír formu aspoň o 4 cm přesahoval.
  3. V misce vyšlehejte cukr, změklé máslo, olej a citronovou kůru do pěny. Poté po jednom zašlehejte vejce. Směs bude světlá a nadýchaná. Tenkým pramínkem přilévejte horkou vodu a ještě půl minutky šlehejte.
  4. Mouku i prášek do pečiva prosijte. Vsypejte do těsta a na nejnižší stupeň promíchejte.
  5. Ovesné vločky a mák přidejte do těsta úplně naposled a opět zlehka promíchejte, jde to i ručně pomocí stěrky.
  6. Těsto nalijte do formy a pečte asi 70 - 80 minut. Špejlí vyzkoušejte, jestli už je korpus propečený. Nechejte úplně vychladnout, klidně i přes noc.
  7. Citronový sirup. Do hrnce dejte cukr a citronovou šťávu (doporučuji ji předem přecedit přes sítko). Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nechejte vychladnout.
  8. Krém. Krémový sýr vyšlehejte s cukrem, aby v něm nebyly hrudky, trvá to pár minut. Poté přidejte smetanu a šlehejte, dokud krém nemá ideální konzistenci.
  9. Skládání dortu. Vychladlý korpus rozřízněte na tři části. Spodní část umístěte na tác a polijte ji dvěma až třemi lžícemi citronového sirupu, které korpus přijemně navlhčí. Korpus potřete třetinou krému a přiklopte druhou část korpusu. Takto poskládejte celý dort a nechejte ho alespoň dvě hodiny chladit v lednici, ideálně přes noc.
  10. Před podáváním dort ozdobte jarními kytičkami, plátky citronu a pokud máte, tak i figurkou dřevěné srnky. Pokud nemáte, poproste šikovného manžela/přítele/kamaráda, jestli vám ji nevyrobí. 

Chcete se toho o pečení dortů dozvědět víc? Stáhněte si můj e-book o tom, jak upéct dokonalý dort.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku