Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Bezlepkový ořechový chlebíček s čokoládou

Na podzim ke mně přicházejí chutě na vlašské ořechy, dýni a husté krémové polévky. Takové ty chutě, které se pojí s mlhavým počasím a barevným listím. A tak pro vás mám recept na chlebíček z vlašských ořechů a pořádnou dávkou čokolády.

Při tvorbě bezlepkového chlebíčku jsem vycházela z receptu na ořechovou bábovku, kterou už na blogu nějaký ten pátek najdete. Pokud tedy lepek můžete, klidně si upečte lepkovou bábovku a těsto nalijte do formy na biskupský chlebíček. Nebo si podle tohoto bezlepkového receptu upečte bábovku. Je to na vás.

Jestli chcete chlebíček ještě vylepšit, přidejte do těsta nasekanou čokoládu nebo trošku koření - špetku muškátového oříšku, lžičku skořice…

Pekla jsem z bezlepkové mouky Schär C Mix Patisserie. S jinými druhy bezlepkové mouky nemám příliš zkušeností a nemůžu vám tedy říct, za kterou mouku nebo v jakém poměru ji nahradit.

Bezlepkový ořechový chlebíček s čokoládou

Na formu o délce 26-28 cm

  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 90 - 120 ml medu nebo třtinového cukru, podle chuti
  • 115 g másla
  • 200 g bílého jogurtu
  • 190 g bezlepkové mouky Schär C Mix Patisserie
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 200 g mletých vlašských ořechů

Na dokončení

  • 100 g 70% čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje
  • půlky vlašských ořechů na ozdobu
  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažte olejem a vysypejte troškou bezlepkové mouky.
  2. Do jedné mísy dejte bílky se špetkou soli a vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Ve druhé míse šlehejte žloutky s medem či cukrem do pěny.
  4. Máslo rozpusťte a nechejte vychladnout. Poté ho spolu s jogurtem vmíchejte do žloutků.
  5. Do třetí misky prosijte bezlepkovou mouku s práškem do pečiva a promíchejte spolu s ořechy.
  6. Sypkou směs vmíchejte k tekuté směsi. Nakonec ručně a velmi opatrně (aby vám nespadnul) vmíchejte sníh.
  7. Těsto nalijte do formy, uhlaďte a pečte 50 - 60 minut. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je hotovo.
  8. Upečený chlebíček opatrně vyklopte z formy a nechejte vychladnout.
  9. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a kokosový olej. Promíchejte a přelijte přes chlebíček. Pokud by se vám ale čokoláda zdála příliš řídká, můžete ji na chvíli dát do lednice a průběžně míchat, aby trochu ztuhla. 
  10. Nakonec chlebíček na povrchu ozdobte vlašskými ořechy a nechejte ztuhnout.
  11. Chlebíček vydrží tři až čtyři dny v pokojové teplotě.

Tento recept jsem připravila ve spolupráci s bezlepkovými produkty Schär, děkuji za sponzorování mého blogu!


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku