Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Bezlepková ořechová granola

Poslední dobou jsou mými snídaňovými favority ovesná nebo žitná kaše, ořechová granola s ovocem a semínkový žitný chleba s rajčaty. Cítím, že ovesné vločky, ořechy, semínka, čerstvé ovoce a zelenina jsou pro mé tělo to pravé a tak si jich dopřávám, co hrdlo ráčí.

Recept na ořechovou granolu jsem vypilovala k dokonalosti, aby byla výživná, sytá a křupavá. Recept vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.

Ořechy a semínka jsou pro naše tělo velmi zdravé. Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek. Třeba vitamíny A, B, E, železo, selen, draslík apod.

Bezlepková ořechová granola 

  • cca 300 g ořechů a semínek v libovolném poměru (použila jsem 70 g mandlí, 70 g dýňových semínek, 70 g kešu, 70 g pekanů, 15 g mletého lněného semínka)
  • 120 g kokosových lupínků
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kakaa
  • 65 ml lískooříškového nebo mandlového másla Šufánek
  • 100 ml tekutého medu
  • 50 ml rozpuštěného kokosového oleje
  1. Troubu předehřejte na 145 °C, program horkovzduch.
  2. Všechny ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte je s kokosovými lupínky, skořicí a kakaem.
  3. V jiné misce prošlehejte ořechové máslo, med a kokosový olej, dokud se suroviny nespojí.
  4. Tekutou směs přilijte k ořechům a promíchejte, aby se ořechy rovnoměrně obalily.
  5. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem a na každý rozprostřete polovinu granoly.
  6. Dejte do trouby a pečte asi 25-35 minut, dokud granola nezezlátne a nerozvoní se. Během pečení ořechy často promíchávejte, aby se nepřipálily.
  7. Hotovou granolu nechejte vychladnout na plechu a poté ji přesypejte do uzavíratelné sklenice, kde vydrží měsíc.

Granolu pojídám s mlékem (kravským nebo rostlinným), s čerstvým ovocem nebo jako součást smoothie bowl. Teď v létě naplno využívám sezonu jahod a jím je skoro každý den.

Smoothie bowl 

pro 1 osobu

  • 1 zralejší banán
  • 1 jablko (oloupané a bez jadřince)
  • 200 g očištěných jahod
  • 1/2 lžičky lněného semínka (nemusí být)

Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladké smoothie. Nalijte do misky, posypejte granolou a ozdobte čerstvými jahodami. Přeji dobrou chuť!

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku