Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Bezinkový sirup s bylinkami

Pamatuju si, jak maminka několik let po sobě dělávala bezinkový sirup. Musela, protože jsem jí těch květů donesla každoročně plný koš. Letos jsme s mým milým byli na výletě v jedné malebné vesničce skoro až na konci světa a já jsem si dala za cíl najít bezový keř. Našla jsem ho až skoro u konce naší cesty a květy jsem si s sebou přivezla do Brna, kde jsem z nich udělala sirup.

Měděný košík, který vidíte na fotkách, mám z internetového obchodu Bella Rose.

Bezinkový sirup s bylinkami

  • 30 rozkvetlých květů bezu
  • 10 stonků meduňky
  • 5 stonků máty
  • 60 g kyseliny citronové
  • 4 citrony
  • 1, 5 kg cukru
  1. 2 litry vody přiveďte k varu a nechejte vychladnout.
  2. Až je voda jen mírně vlažná, vložte do ní květy bezu, meduňku a mátu spolu s kyselinou citronovou a citron nakrájenými na kolečka. Rostliny musí být ve vodě úplně ponořené.
  3. Zakryjte poklicí a nechejte stát v pokojové 24 – 30 hodin.
  4. Obsah hrnce přeceďte přes sítko vyložené jemným plátýnkem, tekutinu dejte do čistého hrnce a přisypejte všechen cukr.
  5. Pravidelně promíchávejte, aby se cukr úplně rozpustil. Může to trvat i 2 – 3 hodiny.
  6. Sirup nalijte do lahví a skladujte v lednici. Spotřebujte do 1 měsíce, a pokud ho nestihnete vypít, můžete část zamrazit.

Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku