Banánový cheesecake
V kategorii:
Jednou se ke mně dostalo pár kilo fair trade banánů, ze kterých jsem měla možnost vykouzlik jakoukoli dobrotu. Řekla jsem si, že banánový cheesecake by vůbec nemusel být špatný počin a provože se opravdu povedl, tady máte recept.

Fair trade banány, na rozdíl od těch, které koupíte v supermarketu, nejsou plné pesticidů a jejich pěstitelé za svou práci dostávají lépe zaplaceno. V České republice se o osvětu stará organizace Za férové banány!
Banánový cheesecake s čokoládou a praženým kokosem
Korpus ze sušenek
- 100 g karamelových sušenek Lotus
- 150 g Bebe sušenek
- 100 g másla
Náplň
- 300 g plnotučného tvarohu ve vaničkách
- 300 g krémového sýra (žervé/mascarpone/Lučina/Priladelphia)
- 3 zralé (fair trade) banány
- 120 g cukru moučka
- špetka soli
- 100 ml smetany ke šlehání
- 5 vajec
Čokoládová vrstva
- 90 g 50% čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- kokosové lupínky na ozdobu
- Dno dortové formy o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem.
- Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout. Sušenky rozdrťte v mixéru na jemný prášek. Smíchejte máslo a sušenky do hmoty, která připomíná mokrý písek. Směs nasypejte do formy, pořádně upěchujte a nechejte ztuhnout v lednici.
- Banány rozmačkejte vidličkou (takto budou v cheesecaku kousky banánů a nebude úplně hladký) nebo banány rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.
- Náplň. Smíchejte tvaroh, krémový sýr, banánové pyré, cukr, sůl a smetanu a směs pořádně prošlehejte. Poté po jednom přidávejte vejce a přitom šlehejte na co nejnižší rychlost, aby se do směsi nedostalo moc vzduchu.
- Nalijte směs do formy a cheesecake pečte asi 50 – 60 minut na 160 stupňů, dokud se prostředek při poklepání na bok formy nechvěje jako želé. Do trouby dávám ještě hrnec/formu na biskupský chlebíček plnou vody, díky které je v troubě vyšší vlhkost a cheesecake bude vláčnější.
- Troubu vypněte, pootevřete dvířka a cheesecake v ní nechejte asi hodinu chladnout. Poté jej ve formě přemístěte na 4 – 8 hodin do lednice, kdy vychladne a ztuhne.
- Ve chvíli, kdy je cheesecake vychlazený, ho odstraňte z formy. Nožem odstraňte bočnici a koláč přemístěte na tác. Bočnici znovu nasaďte.
- V hrnci přiveďte smetanu k varu, odstavte a nasypejte k ní čokoládu nasekanou na kousky. Vymíchejte hladký krém, který přelijte přes koláč a opět dejte do lednice, bude tuhnout asi hodinu, hodinu a půl.
- Kokosové lupínky nasypejte na plech, dejte na 5 – 10 minut do trouby vyhřáté na 160 stupňů, kde se hezky opečou. Pořádně je hlídejte, ať se nepřipálí.
- Nakonec cheesecake posypejte kokosem a můžete pořádávat.